Категорія
Новини
Дата

НБУ, Visa та MasterCard домовилися поступово знижувати комісії інтерчейндж до 0,9%

Національний банк України спільно з міжнародними платіжними системами Visa та MasterCard домовилися поступово знижувати міжбанківські комісії (інтерчейндж). Раніше Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики відхилив правки про регулювання ставок інтерчейндж і еквайрингу.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Меморандум підписали заступник голови НБУ Олексій Шабан, регіональний президент компанії Visa в регіоні Центральна Європа, Близький Схід та Африка Ендрю Торре та старший керуючий радник з регуляторних питань компанії Mastercard у Європі Крістоф Баерт.
  • Інші платіжні системи та учасники ринку також можуть приєднатися до меморандуму.
  • План передбачає зниження комісії з 1 липня цього року до 1,2%, з 1 липня 2022 року – до 1%, а з 1 липня 2023 року – до 0,9%.
  • Однак спершу дозвіл на це має дати АМКУ, до якого звернулися Visa та Mastercard.

Контекст

У березні група депутатів заявила про необхідність знизити граничний розмір міжбанківської комісії, яку беруть банки-еквайри за користування POS-терміналами. Таку норму запропонували внести до законопроєкту №4364 «Про платіжні послуги», який готують до другого читання в парламенті. 

Наразі середня комісійна винагорода банку-еквайра – 2% від суми оплати. За свої послуги частину комісії отримують і платіжні системи. Зазвичай це близько 0,3% від суми операції. 

Зниження комісійних підтримують ритейлери. Зокрема, співвласник найбільшого онлайн-ритейлера Rozetka Владислав Чечоткін зазначив, що на оренду 90 магазинів, усіх складів і офісів його компанія щорічно витрачає менше, ніж на банківську комісію.

Водночас у Нацбанку підкреслили необхідність збереження виключно ринкових підходів до регулювання комісії. Заступник голови правління ПриватБанку Разван Мунтеану заявив, що законодавче регулювання вартості еквайрингу призведе до мільярдних втрат бюджету та змусить українські банки відключити клієнтам можливість прийому оплати через сервіси Apple Pay і Google Pay

2 квітня ПриватБанк, Ощадбанк та Райффайзен Банк Аваль заявили про готовність знизити міжбанківську комісію (інтерчейндж) до 0,9% за два роки. Натомість попросили не унормовувати цей платіж законодавчо. 

6 квітня відбулася зустріч між представниками банків, платіжних систем та роздрібної торгівлі, метою якої було досягти компромісу, аби уникнути законодавчих змін. Однак дійти згоди не вдалося, і низка бізнес-асоціацій попросили владу законодавчо обмежити розмір міжбанківських комісій.

В ЄС комісія інтерчейндж обмежена на законодавчому рівні. Вона становить не більше 0,2% за дебетовими картками і 0,3% – за кредитними. У США розмір інтерчейндж фіксований і становить 20 центів із кожної операції. Загальний розмір комісії за еквайринг і в ЄС, і в США встановлюється на ринкових умовах.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні