Категорія
Новини
Дата

Забудовник Микитась хотів підкупити мера Дніпра Філатова, його затримали – НАБУ

1 хв читання

НАБУ і САП викрили екснардепа, колишнього топменеджера компанії «УкрБуд», на спробі підкупу за €22 млн міського голови Дніпра. Це одна з рекордних сум пропонованої неправомірної вигоди, зафіксованої правоохоронцями в Україні, йдеться в повідомленні НАБУ. Ймовірно, мова про забудовника Максима Микитася.

Ключові факти

  • За даними слідства, у жовтні 2022 року колишній народний депутат (у минулому – топпосадовець державної компанії «УкрБуд») запропонував міському голові Дніпра неправомірну вигоду за укладення з підконтрольними йому компаніями контракту з будівництва метрополітену в Дніпрі поза конкурсом. 
  • Кошти підозрюваний обіцяв надавати частинами впродовж дії проєкту – до 2027 року. «Лояльність» мера екснардеп оцінив у 10% від вартості проєкту (€220 млн), що становить відповідно €22 млн. Фінансування за проєктом здійснюється коштом кредиту Європейського банку реконструкції і розвитку, нагадали в НАБУ.
  • Розслідування цих фактів НАБУ розпочало за заявою міського голови Дніпра Бориса Філатова. Особу затримали за ст. 208 КПК України, вирішується питання про повідомлення про підозру.
  • Попередня правова кваліфікація правопорушення – ч. 4 ст. 369 КК України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Санкція передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.
  • Екснардеп є також є обвинуваченим в іншій справі, розслідуваній НАБУ і САП, за фактом заволодіння 81 млн грн коштів Нацгвардії. Справа наразі слухається в суді.
  • Прізвище особи не розголошується, однак озвучені деталі дають можливість зрозуміти, що йдеться про забудовника Максима Микитася.

Контекст

У 2019 році НАБУ повідомило Микитасю про підозру у справі про махінації з житлом, унаслідок яких Нацгвардія втратила 81 млн грн. Тоді Микитась пішов на угоду зі слідством, нібито давши свідчення проти заступника голови Офісу президента Олега Татарова.

Микитась добровільно повернув державі 50 млн, а ще 30 млн грн застави з нього стягнули в судовому порядку.

У грудні 2020 року суд відправив Микитася під варту до 27 лютого 2021 року без права на внесення застави. Його підозрюють у викраденні юриста Олега Мірошниченка, який колись працював на Микитася.

Слідство заявляло, що Микитась міг бути замовником злочину. У березні 2021 року Микитася відпустили із СІЗО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні