Категорія
Новини
Дата

Захід закликає присвоїти російським алмазам статус «кривавих»

США та інші країни вимагають, щоб російські алмази набули статусу «кривавих», або «конфліктних», оскільки гроші від їх продажу йдуть на фінансування війни проти України, пише The New York Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Росія є найбільшим у світі постачальником дрібних алмазів. Протягом багатьох років обручки, сережки та підвіски, які продаються в США і за їх межами, містили діаманти, видобуті у Росії.
  • «Доходи від цього виробництва приносять користь тій самій державі, яка веде навмисну, неспровоковану та невиправдану війну», – зазначає чиновник Державного департаменту США Джордж Каджаті у листі, написаному в травні голові Кімберлійського процесу, міжнародної організації, створеної резолюцією ООН, щоб запобігти потоку алмазів із зон конфліктів.
  • Європейський Союз, Канада та інші західні країни, а також Україна та кілька організацій активістів приєдналися до подібних закликів.
  • У Росії ж вважають це «політичною демагогією». У російському Міністерстві фінансів кажуть, що російські шахти сприяють економіці Якутії, а гроші від продажу алмазів ідуть на асфальтування доріг, будівництво шкіл і лікарень.
  • Українські чиновники заявляють, що діаманти сприяють вторгненню Росії.
  • «Російські алмази залучені до фінансування війни Російської Федерації проти України, що робить ці алмази не просто конфліктними, а кривавими», – заявив Володимир Татаринцев, заступник директора Державного гемологічного центру України, який є учасником Кімберлійського процесу.
  • Наступна зустріч учасників Кімберлійського процесу запланована на листопад.

Контекст

Західні країни у відповідь на вторгнення Росії в Україну шукають довгострокові альтернативи своїй залежності від її газу. Доходи від інших великих експортних товарів Росії, таких як алмази, набули нового глобального значення як для Росії, так і для країн, які прагнуть покарати її за війну проти України.

Згідно з даними уряду США, дорогоцінні камені є одним із лідерів російського неенергетичного експорту за вартістю, на нього припадає понад $4,5 млрд експорту минулого року.

Тіньова світова діамантова промисловість оцінюється у $80 млрд, пише NYT.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні