Категорія
Новини
Дата

Російський ринок повністю залишили 300 іноземних компаній, вартість угод може сягати $25 млрд – KSE Institute

Із понад 1500 іноземних компаній, які володіють або володіли активами в Росії, лише 304 остаточно завершили свій вихід, повідомляє KSE Institute. Потенційна вартість може сягати $25 млрд.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Найбільші компанії, які повністю вийшли з РФ, згенерували $82 млрд доходу, водночас ті, що перебувають у процесі виходу – $65 млрд. 
  • За розрахунками KSE, оціночна вартість виходів коливається від $16,7 млрд до $21 млрд, а зважаючи на нерозкриті угоди, може потенційно наближатися до $25 млрд. Це свідчить про продажі із суттєвим дисконтом, зазначили в організації.
  • Низка компаній (Heineken, Nissan, OBI Group, Renault, Tetra Pak) були продані за €1. Водночас інші, такі як Carlsberg Group та Danone, були фактично націоналізовані російською владою. 
  • Серед найбільших угод: продаж російського бізнесу оголошень Avito ($2,4 млрд), яким володіла нідерландська інвестиційна група Prosus, а також продаж своєї частки (40%, або $1,8 млрд) компанією Eni в арктичному газовому проєкті «Роснафти».
  • Із 386 юридичних осіб, які належали майже трьом сотням західних компаній, 25% були придбані фізичними особами, майже половина – місцевим топменеджментом. Більшість покупців (94%) були з Росії, інші – з Китаю, Туреччини та ОАЕ.

Контекст

Станом на 17 грудня 1232 компанії згорнули операції у Росії та заявили про намір покинути країну. Водночас 1573 фірми поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 547 призупинили нові інвестиції та продовжують вичікувати.

Збитки західних компаній, які вийшли з Росії після початку повномасштабного вторгнення в Україну, сягнули щонайменше $103 млрд, писало видання The New York Times із посиланням на аналіз фінансових звітностей. За даними видання, завдяки цьому за минулий рік російська воєнна скарбниця отримала $1,25 млрд.

Після вторгнення в Україну в Росії створили підкомісію урядової комісії з контролю за здійсненням іноземних інвестицій. Вона працює під керівництвом міністра фінансів РФ Антона Силуанова і видає дозволи на укладання угод між іноземними компаніями та покупцями їхніх російських активів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні