Категорія
Новини
Дата

Захист інвесторів. В Україні вперше внесли в реєстр житло, яке буде збудоване в майбутньому

Вперше в Україні у Державному реєстрі речових прав (ДРРП) забудовники зареєстрували спеціальні майнові права на майбутні обʼєкти нерухомості. Про це повідомила очільниця комітету ВР із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Новий механізм покликаний сприяти прозорому веденню бізнесу забудовниками, запобіганню появі недобудов, а також захисту українців, які інвестують в нерухомість. Адже продавати житло без цих прав, як і повного пакету інформації про будівництво, у новобудовах буде неможливо, зазначила Шуляк.
  • «Вперше за всі роки незалежності ми маємо законодавчі норми, що реально захищають людей, які вкладають гроші в первинну нерухомість. Це безпосередньо стало можливим завдяки реєстрації спеціального майнового права, якого раніше не існувало», – наголосила Шуляк, яка була ініціаторкою законопроєкту «Про гарантування речових прав на обʼєкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому». 
  • Вона пояснила, що спеціальне майнове право є різновидом майнового права. Воно полягає у володінні й розпорядженні об’єктом незавершеного будівництва, майбутнім об’єктом нерухомості.

Контекст

Щоб зареєструвати спеціальне майнове право, замовнику будівництва потрібно буде створити певні документи у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Зокрема, заяву про державну реєстрацію спеціального майнового права. Також забудовник має оприлюднити детальну інформацію про обʼєкт будівництва та дані про себе.

Реєстрація спеціального майнового права є обов’язковою для тих, хто має намір продавати майбутні квартири, гаражні бокси, інші житлові та нежитлові приміщення або паркомісця.

ЄДССБ створена у співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерства цифрової трансформації за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні