Категорія
Новини
Дата

Законопроєкт про перевірки та штрафи для бізнесу пройшов робочу групу. Деталі

2 хв читання

Законопроєкт, який має скасувати пільги для бізнесу та повернути перевірки (№8401), обговорили на робочій групі, повідомляє голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. 

Ключові факти

  • За словами нардепа, наразі найскладніше і найболючіше питання – відновлення перевірок. Під час робочої групи сторони знайшли критерії, які упереджують сумлінний бізнес від проведення перевірок:
  1. рівень сплати податку на прибуток нижчий на 50% та більше за середньогалузевий;
  2. рівень сплати ПДВ нижчий на 50% та більше за середньогалузевий;
  3. дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більше ніж у два рази;
  4. заробітна плата, нарахована/виплачена податковим агентом, менша середньої по регіону у відповідній галузі;
  5. загальна сума витрат підприємницької діяльності 75% або більше загальнорічного оподатковуваного доходу, за умови, що сума задекларованого доходу становить 10 млн грн і більше.
  • Гетманцев додав, що такі критерії обраховуються за підсумками 2021 року.
  • З питання застосування РРО підтримали позицію малого торговельного бізнесу щодо необхідності спрощення форми чеку та зменшення штрафів.
  • Також погодили редакцію щодо залишення мораторію для прифронтових територій.
  • Крім цього було внесено норми щодо продовження термінів реєстрації волонтерів та уточнили норми переходу з 2% для платників ПДВ.

Контекст

29 травня нардепи в першому читанні проголосували за урядовий законопроєкт №8401, який скасовує «воєнні» пільги для бізнесу. Документ передбачає повернення податкових перевірок, скасування «спрощенки» у 2% та відновлення штрафів за невикористання РРО. Ці пільгові норми нардепи ухвалили ще на початку війни – у березні 2022 року.

Раніше в коментарі Forbes Железняк заявляв, що депутати не зволікатимуть із прийняттям законопроєкту у другому читанні. «Набрати чинності законопроєкт може вже з 1 серпня 2023 року», – зазначав він.

Повернення до довоєнного оподаткування – вимога МВФ. Прийняття законопроєкту забезпечить виконання меморандуму з МВФ про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022-го (наприкінці березня український уряд і МВФ домовились про чотирирічну програму фінансування на $15,6 млрд) і сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році, зазначається у релізі, оприлюдненому на сайті Мінфіну

Інша причина прийняття закону – контрнаступ ЗСУ, заявляв голова профільного комітету Данило Гетманцев. «Потреби на армію зростають, тому повернення до довоєнної системи оподаткування – зрозумілий крок», – наголошував він.

За підрахунками Мінфіну, цього року законопроєкт має принести до бюджету 10 млрд грн. Железняк оцінює цьогорічні надходження трохи скромніше – у 8 млрд грн.

Народні депутати не встигли повернути перевірки бізнесу й штрафи за невикористання касових апаратів із 1 липня виключно з технічних причин, ці норми запрацюють із 1 серпня. Про це Forbes Ukraine заявив Гетманцев.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні