Категорія
Новини
Дата

Законопроєкт про перевірки та штрафи для бізнесу пройшов робочу групу. Деталі

Законопроєкт, який має скасувати пільги для бізнесу та повернути перевірки (№8401), обговорили на робочій групі, повідомляє голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. 

Ключові факти

  • За словами нардепа, наразі найскладніше і найболючіше питання – відновлення перевірок. Під час робочої групи сторони знайшли критерії, які упереджують сумлінний бізнес від проведення перевірок:
  1. рівень сплати податку на прибуток нижчий на 50% та більше за середньогалузевий;
  2. рівень сплати ПДВ нижчий на 50% та більше за середньогалузевий;
  3. дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більше ніж у два рази;
  4. заробітна плата, нарахована/виплачена податковим агентом, менша середньої по регіону у відповідній галузі;
  5. загальна сума витрат підприємницької діяльності 75% або більше загальнорічного оподатковуваного доходу, за умови, що сума задекларованого доходу становить 10 млн грн і більше.
  • Гетманцев додав, що такі критерії обраховуються за підсумками 2021 року.
  • З питання застосування РРО підтримали позицію малого торговельного бізнесу щодо необхідності спрощення форми чеку та зменшення штрафів.
  • Також погодили редакцію щодо залишення мораторію для прифронтових територій.
  • Крім цього було внесено норми щодо продовження термінів реєстрації волонтерів та уточнили норми переходу з 2% для платників ПДВ.

Контекст

29 травня нардепи в першому читанні проголосували за урядовий законопроєкт №8401, який скасовує «воєнні» пільги для бізнесу. Документ передбачає повернення податкових перевірок, скасування «спрощенки» у 2% та відновлення штрафів за невикористання РРО. Ці пільгові норми нардепи ухвалили ще на початку війни – у березні 2022 року.

Раніше в коментарі Forbes Железняк заявляв, що депутати не зволікатимуть із прийняттям законопроєкту у другому читанні. «Набрати чинності законопроєкт може вже з 1 серпня 2023 року», – зазначав він.

Повернення до довоєнного оподаткування – вимога МВФ. Прийняття законопроєкту забезпечить виконання меморандуму з МВФ про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022-го (наприкінці березня український уряд і МВФ домовились про чотирирічну програму фінансування на $15,6 млрд) і сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році, зазначається у релізі, оприлюдненому на сайті Мінфіну

Інша причина прийняття закону – контрнаступ ЗСУ, заявляв голова профільного комітету Данило Гетманцев. «Потреби на армію зростають, тому повернення до довоєнної системи оподаткування – зрозумілий крок», – наголошував він.

За підрахунками Мінфіну, цього року законопроєкт має принести до бюджету 10 млрд грн. Железняк оцінює цьогорічні надходження трохи скромніше – у 8 млрд грн.

Народні депутати не встигли повернути перевірки бізнесу й штрафи за невикористання касових апаратів із 1 липня виключно з технічних причин, ці норми запрацюють із 1 серпня. Про це Forbes Ukraine заявив Гетманцев.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні