Категорія
Новини
Дата

Залежна від російського газу Німеччина тягне економіку єврозони в рецесію – Bloomberg

Наступного року економіка єврозони скоротиться, оскільки вона бореться зі зростанням вартості енергоносіїв та ризиком їх дефіциту після вторгнення Росії в Україну, пише Bloomberg. Рецесія в Німеччині зумовить загальне падіння економіки єврозони на 0,1%.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • Виробництво єврозони у 2023 році впаде на 0,1%, прогнозують економісти, які передбачали зростання на 0,3% ще місяць тому. Німеччина, найбільша економіка єврозони, скоротиться на 0,5%, тоді як економіки Франції, Італії та Іспанії, ймовірно, зростуть.
Залежна від російського газу Німеччина тягне економіку єврозони в рецесію – Bloomberg /Фото 1

Рецесія в Німеччині зумовить загальне падіння економіки єврозони на 0,1%

  • Сильна залежність Німеччини від російського газу поставила її в скрутне становище після початку повномасштабної війни в Україні, зазначає агентство. В умовах стрімкого зростання цін на енергоносії споживачі стикаються зі швидкою інфляцією, а ділові настрої падають.
  • Водночас останні базові прогнози ЄЦБ показують, що економіка уникне двох кварталів скорочення поспіль. Віцепрезидент центробанку Луї де Гіндос заявив, що існує ймовірність «технічної рецесії» на тлі підвищеної інфляції. 
  • Очікується, що ЄЦБ підвищить процентні ставки, а ставка за депозитами досягне піка у 2,5% у першому кварталі наступного року. Перше зниження ставок прогнозується у другому кварталі 2024 року. 

Контекст

Через війну Росії в Україні економічну рецесію світ почне відчувати з наступного року, йдеться в передмові до звіту «World Economic Outlook», який МВФ оприлюднив станом на жовтень 2022 року.

«Вторгнення Росії в Україну триває, потужно дестабілізуючи світову економіку. Безглузде знищення життів і засобів до існування за межами бойових дій призвело до серйозної енергетичної кризи в Європі, різко підвищує вартість життя й ускладнює господарську діяльність», – зазначають у МВФ.

Ключовий вплив на розвиток світового ВВП в майбутньому році спричинить інфляція, а також наслідки війни в Україні та пандемії COVID-19.

Приблизно одна третина світової економіки ризикує скоротитись у 2023 році, а США, ЄС і Китай продовжуватимуть зупинятися в розвитку. 

Енергетична криза в Європі наступного року, ймовірно, спричинить спад економіки Німеччини. Очікується, що ВВП скоротиться на 0,4% у 2023 році, оскільки стрімке зростання вартості електроенергії обмежує промислове виробництво та знижує споживчі витрати.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні