Категорія
Новини
Дата

«Газпром» визнав, що запустити «Північний потік – 2» наразі неможливо. Його хочуть використовувати всередині РФ

«Газпром» вирішив задіяти надлишкові російські сухопутні газотранспортні потужності проєкту «Північний потік – 2» для газопостачання північно-західних регіонів Росії. Включення другої нитки морського газопроводу можливе не раніше 2028 року, йдеться в повідомленні російського концерну.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Через зупинку сертифікації в Німеччині газопровода «Північний потік – 2» і санкції США проти оператора Nord Stream 2 AG, «Газпром» вирішив задіяти сухопутні потужності проєкту для газифікації споживачів північно-західного регіону РФ.
  • «Газпром» у короткостроковій перспективі не зможе задіяти на 100% потужності газопроводу (дві нитки загальною потужністю 55 млрд кубів на рік).
  • Якщо німецька сторона прийме рішення про введення в експлуатацію морського газопроводу «Північний потік – 2», в роботу може бути включено лише одну нитку зі 100% завантаженням. Початок включення в роботу другої морської нитки можливий не раніше 2028 року, заявили в компанії.

Контекст

Газопровід «Північний потік – 2» потужністю 55 млрд кубів газу на рік проходить від компресорної станції «Словʼянська» в Ленінградській області до Балтійського узбережжя Німеччини. Наразі обидві нитки магістралі заповнені газом та готові до роботи, заявляють в «Газпромі».

У відповідь на агресію Росії проти України уряд Німеччини, який раніше підтримував проєкт «Північний потік – 2», наказав зупинити сертифікацію газогону. 

1 березня його оператор компанія Nord Stream 2 AG заявила про неплатоспроможність. Водночас США запровадили санкції проти оператора газопроводу компанії Nord Stream 2 AG.

Оператор газотранспортної системи України пропонує Європі поступово запровадити ембарго на використання російського газогону «Північний потік – 1».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні