Категорія
Новини
Дата

Україна пропонує Європі поступово ввести ембарго на використання Nord Stream

Оператор газотранспортної системи України (ОГТСУ) пропонує Європі поступово ввести ембарго на використання російського газогону «Північний потік – 1». Про це повідомив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон в інтервʼю ТСН.ua.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Позиція України – поступове введення ембарго на газогін. Спочатку можна ввести обмеження на транзит «Північним потоком – 1» в обсязі 50%, пропонує Макогон.
  • Подальше постачання російського газу до Німеччини можна продовжити газотранспортними системами України та Польщі. Україна активно обговорює цю позицію з європейськими та американськими колегами, додав керівник ОГТСУ.

Цитата

«І «Ямал» (газогін «Ямал – Європа», який проходить з РФ через Білорусь і Польщу до Німеччини), і наша ГТС здатні додатково транспортувати 20-30 млрд куб. м газу, що фактично збільшить залежність РФ від нашої газової інфраструктури. Вони розумітимуть, що, якщо пошкодять нашу ГТС, то не зможуть експортувати газ до Європи», – сказав Макогон.

Контекст

Газогін «Північний потік – 1» проходить через акваторію Балтійського моря до узбережжя Німеччини. Газогін, який працює з 2012 року, може прокачувати до 55 млрд кубометрів газу на рік.

У відповідь на агресію Росії проти України уряд Немеччини, який раніше підтримував проєкт «Північний потік – 2», наказав зупинити сертифікацію газогону. 1 березня його оператор компанія Nord Stream 2 AG заявила про неплатоспроможність.

Три тижні тому Росія погрожувала, що може заборонити прокачування газу через «Північний потік – 1» через санкції щодо «Північного потоку – 2».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні