Категорія
Новини
Дата

Німеччина зупинила сертифікацію газопроводу «Північний потік – 2»

Уряд Німеччини зупиняє сертифікацію газопроводу «Північний потік – 2», заявив на пресконференції канцлер Німеччини Олаф Шольц, пише Welt. Без сертифікації газопровід не зможе запуститися, додав він.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Шольц засудив рішення президента Росії Володимира Путіна про визнання «незалежності» псевдореспублік ОРДЛО. Канцлер назвав такі дії «серйозним порушенням міжнародного права»: РФ порушує не лише Мінські домовленості, а й Статут ООН, який передбачає збереження територіальної цілісності та суверенітету держав.
  • Проєкт «Північний потік – 2» буде зупинено. Федеральне міністерство економіки переоцінить поставки газу, повідомив канцлер.
  • На цьому етапі все ще важливо запобігти подальшій ескалації, додав Шольц. Європі загрожує війна на сході, і такої катастрофи не можна допускати, сказав він і звернувся до Росії з проханням «допомогти у цьому».

Ключова цитата

«Я наказав міністерству економіки відкликати доповідь Федерального мережевого агентства про енергобезпеку країни. Це здається технічною процедурою, однак це необхідний крок, який унеможливлює сертифікацію газопроводу. А без сертифікації «Північний потік – 2» не може бути запущено», – сказав Олаф Шольц.

Контекст

У листопаді 2021 року Федеральне мережеве агентство Німеччини (BNetzA) заморозило процес сертифікації «Північного потоку – 2» доти, доки основні активи та кадрові ресурси не будуть передані дочірній компанії. 27 січня Nord Stream 2 AG створила німецьку дочірню компанію Gas for Europe GmbH, яка мала стати власником та оператором 54-кілометрової ділянки газопроводу. 

На нещодавній зустрічі з канцлером Олафом Шольцом президент США Джо Байден дав зрозуміти, що російське вторгнення в Україну означатиме кінець проєкту «Північний потік – 2».

Президент РФ Володимир Путін визнав «незалежність» псевдореспублік ОРДЛО. Україна кваліфікує останні дії РФ як порушення суверенітету та територіальної цілісності держави та покладає всю відповідальність за наслідки на політичне керівництво Росії, заявив президент Володимир Зеленський. Президент США Джо Байден підписав указ про введення санкцій за визнання Росією «незалежності» ОРДЛО. На незаконне рішення Путіна вже відреагували голови Єврокомісії та Європейської Ради.

Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що скликає у вівторок позачергове засідання глав МЗС для затвердження санкцій проти РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні