WeWork /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Засновник WeWork Адам Нойман намагається викупити компанію. Торік мережа коворкінгів подала заяву про банкрутство

Офіс WeWork Фото Getty Images

Бізнесмен Адам Нойман намагається викупити мережу коворкінгів та офісів WeWork після банкрутства, стверджуючи, що він має підтримку Волл-стріт, щоб взяти під свій контроль компанію, з якої він був звільнений після мільярдних збитків, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У понеділок юристи, які представляють інтереси Ноймана, направили до WeWork листа, в якому йшлося про те, що він «співпрацює» з хедж-фондом Деніела Леба Third Point.
  • Водночас компанія Third Point повідомила Financial Times, що провела «тільки попередні переговори з Flow (компанією Ноймана, що займається нерухомістю) та Адамом Нойманом про їхні ідеї щодо WeWork і не взяла на себе зобовʼязань брати участь у будь-якій угоді».
  • За словами джерел, керівники Third Point, японського конгломерату SoftBank та Нойман востаннє проводили офіційну зустріч для обговорення потенційної угоди у жовтні.
  • Нойман провів переговори з деякими кредиторами WeWork, групою, до якої входять King Street Capital, Brigade Capital і BlackRock, але незрозуміло, чи хтось готовий погодитися з його планами.
  • Йому також доведеться пройти через процес банкрутства WeWork. Юристи компанії повідомили судді у справах про банкрутство, що у WeWork закінчуються гроші й компанія потребує нового фінансування, і що її зусилля з реструктуризації договорів оренди просуваються повільно.
  • За даними CNBC, нова компанія Ноймана з нерухомості, Flow Global, прагнула купити WeWork або її активи, а також надати фінансування, щоб утримати компанію на плаву.

Контекст

WeWork заснували Адам Нойман та Мігель МакКелві у 2010-му. Її вважали одним із найбільш успішних єдинорогів-стартапів у світі з оціночною вартістю $47 млрд.

Компанія планувала провести IPO в серпні 2019 року. У документах, поданих до Комісії з цінних паперів і бірж США, компанія розкрила фінансові дані: за першу половину 2019-го дохід склав $1,54 млрд і $904 млн збитків.

Однак інвестори відмовилися купувати акції збиткової компанії через конфлікт інтересів у засновників і нестабільну поведінку співзасновника та гендиректора WeWork Адама Ноймана. Після цього оцінка стартапу обвалилася з $47 млрд до $7 млрд, а пізніше до $2,9 млрд. Під тиском інвесторів Нойман був змушений піти з поста гендиректора.

SoftBank збирався викупити акції за $3 млрд у Ноймана та інших інвесторів. Крім того, угода включала чотирирічний гонорар йому в розмірі $185 млн за консультацію. Однак від цих планів SoftBank відмовився на тлі пандемії 2020 року. Після цього Нойман та інші акціонери подали на японський холдинг до суду.

В лютому 2020-го SoftBank і Нойман погодилися на виплату $500 млн за врегулювання спору. SoftBank витратив десятки мільярдів доларів на підтримку компанії, але WeWork продовжує втрачати гроші. 2023 року її залишили топменеджери, включаючи гендиректора Сандіпа Матрані.

За даними компанії, станом на кінець червня минуго року у WeWork було 777 офісів у 39 країнах світу. WeWork мала активи вартістю $15 млрд, а зобовʼязань – на $19 млрд. У листопаді компанія подала заяву про банкрутство.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні