Мережа коворкінгів WeWork подала заяву про банкрутство, оцінивши борги у $19 млрд /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Мережа коворкінгів WeWork подала заяву про банкрутство, оцінивши борги у $19 млрд

Getty Images

Мережа коворкінгів та офісів WeWork подала заяву про банкрутство, пише Bloomberg. Компанія, яка раніше вважалася однією з найуспішніших єдинорогів у світі, потерпає від збитків і боргів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними компанії, на 30 червня WeWork мала активи вартістю $15 млрд, а зобовʼязань – на $19 млрд. 
  • Компанія повідомила, що уклала з кредиторами угоду про реструктуризацію боргів і відмовиться від оренди пустуючих приміщень. 
  • Процес банкрутства в США не торкнеться філій WeWork в інших країнах, наголосила компанія. Франчайзі по всьому світу також не постраждали. Компанія обіцяє обслуговувати партнерів та постачальників у штатному режимі. 

Контекст

Вперше про плани WeWork подати заяву про банкрутство повідомила 1 листопада WSJ.

WeWork заснували Адам Нейман та Мігель МакКелві у 2010 році. Її вважали одним із найбільш успішних єдинорогів-стартапів у світі з оціночною вартістю $47 млрд.

Компанія планувала провести IPO в серпні 2019 року. У документах, поданих до Комісії з цінних паперів і бірж США, компанія розкрила фінансові дані: за першу половину 2019-го дохід склав $1,54 млрд і $904 млн збитків.

Однак інвестори відмовилися купувати акції збиткової компанії через конфлікт інтересів у засновників і нестабільну поведінку співзасновника і гендиректора WeWork Адама Ноймана. Після цього оцінка стартапу обвалилася з $47 млрд до $7 млрд, а пізніше до $2,9 млрд. Під тиском інвесторів Нойман був змушений піти з посту гендиректора.

SoftBank збирався викупити акції за $3 млрд у Ноймана та інших інвесторів. Крім того, угода включала чотирирічний гонорар йому в розмірі $185 млн за консультацію. Однак від цих планів SoftBank відмовився на тлі пандемії 2020 року. Після цього Нойман та інші акціонери подали на японський холдинг до суду.

В лютому 2020 року SoftBank і Нойман погодилися на виплату $500 млн за врегулювання спору.

Зараз WeWork знаходиться в найгіршому становищі з 2019 року, коли планувала вийти на IPO. Інвестори зі скептицизмом поставилися до бізнес-моделі, а також збитковості компанії. У 2021 році компанія все ж вийшла на біржу, але зі значно нижчою оцінкою, ніж планувалося раніше.

SoftBank витратив десятки мільярдів доларів на підтримку компанії, але WeWork продовжує втрачати гроші. 2023 року її залишили топменеджери, включаючи гендиректора Сандіпа Матрані.

За даними компанії, станом на кінець червня у WeWork було 777 офісів у 39 країнах світу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні