Категорія
Новини
Дата

Материнська компанія «Яндекса» хоче розірвати звʼязки з Росією – NYT

3 хв читання

Материнська Yandex найвідомішої російської технологічної компанії «Яндекс» хоче розірвати звʼязки з цією країною, щоб убезпечити свій новий бізнес від наслідків війни в Україні, пише The New York Times

Контекст

  • Голландська холдингова компанія Yandex перенесе свої нові технології на ринки за межами Росії і продасть свій бізнес у країні, включаючи популярний інтернет-браузер, службу доставки їжі і програми для виклику таксі, кажуть джерела. План компанії спрямований на те, щоб захистити себе від внутрішнього ринку, і свідчить про істотний вплив західних санкцій на колись процвітаючий технологічний сектор Росії.
  • Джерела кажуть, що війна в Україні зробила нежиттєздатною розробку нових технологій «Яндекса», таких як безпілотні автомобілі та хмарні сервіси. Один із інформаторів додав, що такі підприємства, яким потрібен доступ до західних ринків, експертів та технологій, зазнають невдачі, якщо залишаться повʼязаними з Росією.
  • Російська дочірня компанія «Яндекс» продовжить пропонувати ті самі продукти в країні за нових власників, сказало друге джерело. За словами інформаторів, компанія має отримати схвалення Кремля на передачу зареєстрованих у Росії ліцензій на технології за межі країни. Йому також потрібно буде знайти покупців, швидше за все, в Росії для свого бізнесу, а загальний план реструктуризації має бути схвалений акціонерами «Яндекса».
  • План «Яндекса» підтримує Олексій Кудрін – головний державний аудитор Росії та давня довірена особа президента РФ Володимира Путіна. Очікувалося, що Кудрін зустрінеться з Путіним цього тижня, щоб обговорити майбутнє компанії, сказало одне з джерел, знайомих із цим питанням. Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив у четвер, що не має інформації про таку зустріч.
  • Про план реструктуризації компанії вперше повідомило російське видання The Bell. За його даними, Кудрін у ніч з четверга на пʼятницю вже вирішив із Путіним долю «Яндекса», вони затвердили схему розподілу активів. Кудрін перейде з Рахункової палати до «Яндекса», де очолить нову структуру, в яку також увійде чинний менеджмент компанії.
  • У російського «Яндекса» також зʼявляться нові акціонери, серед них – структури Володимира Потаніна. Співвласниками компанії залишаться Роман Абрамович та ВТБ. Кудрін поетапно отримає близько 5% акцій «Яндекса».

Контекст

Спроби Заходу економічно ізолювати Росію після її вторгнення в Україну розорили компанію. Ціна акцій «Яндекса», які торгуються в Москві, за останній рік впала на 62%. Акції компанії, що котируються в Нью-Йорку, втратили в ціні понад $20 млрд до того, як фондова біржа Nasdaq призупинила їхні торги після вторгнення Росії до України у лютому. Тисячі з більш як 18 000 співробітників «Яндекса» залишили Росію після початку війни.

28 квітня російський «Яндекс» домовився про угоду з продажу своїх новинних сервісів – «Дзен» та «Новини» – холдингу VK. 1 березня колишній керівник «Яндекс.Новини» Лев Гершензон назвав її «ключовим елементом у приховуванні інформації про війну» та закликав співробітників звільнитися. У відповідь керівний директор «Яндекса» Тигран Худаверян написав, що пріоритет компанії – це безпека її співробітників та робота сервісів. «Через ці причини ми не можемо вилізти на броньовик», – сказав Худаверян.

Холдинг VK із недавнього часу перебуває фактично під державним контролем: у грудні 2021 року мільярдер Алішер Усманов продав контрольну частку страховій групі «Согаз», якою володіє Юрій Ковальчук. Цього олігарха, давно знайомого з Путіним, називають «генералом дезінформаційної війни» і, за повідомленнями низки журналістів, зараз Ковальчук – чи не єдиний, хто має прямий доступ і вплив на Путіна.

Після угоди новим керівником VK став Володимир Кірієнко, син першого заступника керівника адміністрації президента РФ. Разом із батьком він фігурує в міжнародних санкційних списках. Компанія теж переживає не найкращі часи: в першому кварталі 2022-го її виторг зріс усього на 9%, це найменший показник за багато років. Водночас чистий збиток зріс у сім разів, до 7,3 млрд рублів, або близько $100 млн за поточним курсом.

Європейський союз запровадив санкції проти Худаверяна у березні за роль «Яндекса» у просуванні кремлівського наративу про війну. Його начальник, який мешкає в Ізраїлі, засновник компанії Аркадій Волож, за кілька місяців потрапив під санкції блоку. Обидва звільнилися з компанії, щоби дозволити їй продовжити роботу в Європі.

Волож зі статками $2,3 млрд займає 64-те місце в рейтингу 200 найбагатших бізнесменів Росії за версією Forbes. У 2018 році Волож та члени його сімʼї отримали паспорти Мальти за програмою «Громадянство в обмін на інвестиції».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні