Категорія
Новини
Дата

80% бізнесу відмовляються розповідати про свої проблеми – заступник голови ОП Шурма

Чотири з п’яти підприємців відмовляються брати участь у Координаційній платформі при Офісі президента, яку створили для розв’язання проблем бізнесу. Таким підприємцям є, що приховувати від влади, заявив в інтерв’ю Forbes заступник голови ОП Ростислав Шурма. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Ці бізнесмени, за словами Шурми, відмовляються спілкуватися в будь-якому форматі, називати конкретні прізвища, факти і правопорушення з боку правоохоронців. 
  • «Я бачу, що багатьом, на жаль, є, що приховувати», – каже заступник голови ОП. Тож у більшості випадків скарг бізнесу на силовиків є первинне правопорушення з боку підприємців, зазначає він. 
  • Попри це, в інших випадках справді є або неадекватна реакція правоохоронців (невідповідність масштабу їхніх дій щодо первинного правопорушення, уточнив Шурма), або просто свавілля з боку силових структур. 
  • Для вирішення цієї ситуації Координаційна платформа підготувала законодавчі зміни. Зокрема, вони мають консолідувати всі економічні злочини в одному органі – Бюро економічної безпеки. 
  • Ще в одному новому органі мають сконцентрувати інспекційні функції. «Навколо БЕБ зробити це неможливо, бо питання надр, землі, лісу, води, промислового забруднення… неможливо передати БЕБ», – пояснив Шурма. Напевно, буде не два, а три таких органи, поки остаточного рішення немає, додав він. 

Контекст 

Цьогоріч значно збільшилась кількість скарг бізнесу на дії державних структур, зокрема правоохоронних органів. Так, дослідження за участі Офісу з розвитку підприємництва та експорту, «Дія.Бізнес», Мінекономіки та низки інших установ свідчить про занепокоєність бізнесу через можливий негативний вплив держави. 

Скарг до бізнес-омбудсмена у першому кварталі цього року теж стало удвічі більше, ніж було у четвертому кварталі 2022-го. 

Президент Володимир Зеленський провів наприкінці червня першу за часи війни нараду з бізнесом. На ній, серед іншого, вирішили створити Координаційну платформу при ОП за участі заступників голови Офісу президента Ростислава Шурми та Олега Татарова, представників правоохоронних органів, Мінекономіки, а також самих підприємців. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні