Володимир Зеленський /Олександр Чекменьов
Категорія
Гроші
Дата

Скарги на силовиків, податкова реформа та хаос у держзамовленнях. Зеленський провів першу за час війни зустріч із бізнесом. Про що говорили

Володимир Зеленський Фото Олександр Чекменьов

Володимир Зеленський поспілкувався з кількома десятками підприємців: обговорювали тиск на бізнес, складнощі у роботі з державою, повернення перевірок та можливу податкову реформу після війни. Який фідбек бізнесмени отримали від глави держави?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Цікавий збіг у графіку СЕО «Мультиплексу» Романа Романчука: вдень 29 червня він був серед підприємців, яких президент Володимир Зеленський запросив обговорити проблеми бізнесу, а вже вранці наступного дня його чекатиме черговий допит у Бюро економічної безпеки.

Критична маса кейсів безпідставного тиску силових органів на бізнес – одна з причин, чому президент саме зараз вирішив віч-на-віч поспілкуватися з підприємцями, розповідали напередодні співрозмовники Forbes у Офісі президента (ОП) та політсилі Зеленського «Слуга народу».

Підприємці з-поміж учасників зустрічі, з якими поспілкувався Forbes, позитивно оцінюють бажання президента налагодити звʼязок. Команда Зеленського та бізнес навіть домовилися створити щось на кшталт платформи, через яку підприємці зможуть на регулярній основі розповідати ОП про свої проблеми.

«Мені сподобалося, що президент сам ініціював цю зустріч, – каже співзасновник monobank Олег Гороховський. – Ми думали, що нам «продаватимуть» певний меседж, але цього не було: підприємцям давали слово, він справді бажав нас вислухати».

Що саме бізнес розповідав президенту, який знайшов час на зустріч із ним уперше за час повномасштабної війни?

Про що Зеленський говорив із підприємцями

На зустріч до Зеленського завітало понад три десятки підприємців з різних галузей економіки. Примітна деталь – серед них дійсно не було найбагатших українців.

«З топ-10 Forbes там був лише Сергій Тігіпко», – каже один з учасників заходу, що попросив не згадувати його прізвища, оскільки вважає офіційні коментарі надто сенситивними для свого бізнесу. Подібне прохання озвучив ще один із сімох підприємців, з якими Forbes поговорив для цієї статті. 

Тезу про відсутність найбільших бізнесменів підтверджує й перелік запрошених на зустріч, що є у розпорядженні Forbes. 

З боку держави з підприємцями крім Зеленського спілкувалися премʼєр Денис Шмигаль та міністерка економіки Юлія Свириденко, керівник ОП Андрій Єрмак та його заступники: Ігор Брусило, Олег Татаров і Ростислав Шурма.

Що вони обговорювали з підприємцями? 

Перше – домовилися про платформу для комунікації. Цей проєкт має курувати Шурма. Втім, формат, частота чи дедлайни створення цієї платформи невідомі. «Поки зупинилися на тому, що має бути напрацьовано певний механізм», – розповідає президент Американської торгової палати в Україні Енді Гундер.

Друге – обговорили, що робити з тиском силовиків на бізнес. Підприємці скаржилися практично на всіх силовиків – від СБУ до БЕБ. «Президент уже знав про проблему і хотів переконатися з перших вуст у відвертій розмові і, можливо, знайти шляхи розвʼязання», – розповідає співзасновник «Нової пошти» Вячеслав Климов.

Рішення, запропоноване президентом, – надати повноваження з перевірок бізнесу єдиному органу. Йдеться про БЕБ або Держбюро розслідувань, уточнили на правах анонімності два співрозмовники серед учасників розмови.

Як саме це може працювати та де гарантії, що провал реформи БЕБ не повториться? Відповіді на це питання теж поки що немає.

«Президент закликав у жодному разі нікому нічого не платити і разом з центральною владою розвʼязувати проблеми бізнесу в законний спосіб», – каже один зі співрозмовників.

Третє – більше порозуміння щодо повернення податкових перевірок. З 1 серпня Україна, ймовірно, повністю повернеться до довоєнних норм оподаткування. Якщо у більшості підприємців немає особливих запитань стосовно скасування податкових пільг, то великі побоювання викликає повернення перевірок.

Обидві норми, зокрема, є зобовʼязаннями, які Україна взяла на себе у рамках домовленостей про фінансування МВФ. Троє співрозмовників серед підприємців зазначили, що на зустрічі з Зеленським обговорювалися варіанти певного компромісу, який влаштував би всі сторони. «Можливо, це буде формат, де перевірки стосуватимуться тільки великого бізнесу», – каже один зі співрозмовників.

Четверте – проблеми з державними контрактами. Зеленському розповіли про кейс із маржею підприємств легкої промисловості (Держаудитслужба вважає, що, отримуючи прибутки, такі компанії завдають збитків державі) та кейс компанії «Пожмашина». Остання програє держконтракти іноземним конкурентам через відкриті кримінальні справи.

«Загалом підприємці казали, що фактично всі компанії, що працюють із державою, автоматично наражаються на ризик отримати справу», – зазначає один з підприємців. Президент у відповідь на це запропонував запровадити практику довгострокових держконтрактів, додає він.

Пʼяте – податкова реформа. Зеленський та його команда підтримують проведення податкової реформи. Один з концептів «10-10-10» просуває заступник голови ОП Шурма.

Втім, підприємці отримали чіткий меседж, що під час війни зниження податків точно не буде через дефіцит бюджету та залежність України від донорів. Разом з тим вони не почули ствердної відповіді, чи точно бізнесу варто розраховувати на значні реформи вже після завершення бойових дій.

Як бізнес сприймає розмову із Зеленським

«Президент має дуже втомлений вигляд, і видно, що йому зараз зовсім не до економіки, але дуже добре, що ця зустріч відбулася», – каже на правах анонімності один з підприємців.

Частина співрозмовників зберігають скепсис щодо подальшого ефекту від зустрічі, однак більшість налаштовані оптимістично.

Очікувати від зустрічі швидкого розвʼязання проблем не було сенсу, додає Джон Паттон, керівний партнер британського інвестфонду Argentem Creek, який має активи в Україні. «Але я був приємно вражений увагою та готовністю Зеленського працювати над цим», – додає він. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні