Категорія
Новини
Дата

Заступника міністра енергетики затримали у Києві за підозрою в хабарі у $500 000 (оновлено)

1 хв читання

У Києві заступника міністра енергетики викрили на одержанні неправомірної вигоди за надання дозволу на вивезення гірничодобувного обладнання із прифронтового району, повідомляє пресслужба САП. За інформацією джерел Forbes Ukraine, йдеться про Олександра Хейла. Кабінет Міністрів уже звільнив його із посади.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За даними слідчих, топпосадовець, нібито діючи у змові з довіреною особою, очільником енергетичної компанії з Миколаївщини та керівником одного з державних вугільних підприємств на Донеччині, висловив прохання керівнику іншого вугільного підприємства, яке розташоване в західному регіоні, надати неправомірну вигоду в розмірі $500 000. 
  • Натомість він начебто обіцяв забезпечити передачу на зберігання з можливістю використання цього обладнання для видобутку вугілля. Фактично йшлося про евакуювання унікального обладнання із зони бойових дій і його використання на шахтах західного регіону.
  • За домовленістю, гроші мали передаватися п’ятьма частинами по $100 000 на кожній зустрічі, зазначає САП.
  • Правоохоронці затримали посадовця Міненерго та його трьох ймовірних спільників одразу після отримання третього траншу.
  • Їхні дії кваліфіковано за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України. Вирішується питання про застосування до затриманих запобіжних заходів.
  • У Міненерго повідомили, що правоохоронці викрили схему, яку організував заступник міністра. Відомство внесло подання про звільнення посадовця на розгляд Кабміну. Очікувалося, що рішення буде ухвалено сьогодні.
  • Оновлено. Кабмін звільнив Хейла із посади заступника міністра енергетики України, повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.
Заступника міністра енергетики затримали у Києві за підозрою в хабарі у $500 000 (оновлено) /Фото 1

Фото: СБУ

Заступника міністра енергетики затримали у Києві за підозрою в хабарі у $500 000 (оновлено) /Фото 2

Фото: СБУ

Заступника міністра енергетики затримали у Києві за підозрою в хабарі у $500 000 (оновлено) /Фото 3

Фото: СБУ

Заступника міністра енергетики затримали у Києві за підозрою в хабарі у $500 000 (оновлено) /Фото 4

Фото: САП, НАБУ

Заступника міністра енергетики затримали у Києві за підозрою в хабарі у $500 000 (оновлено) /Фото 5

Інфографіка: НАБУ, СБУ

Попередній слайд
Наступний слайд

Новина оновлюється…

Контекст

Хейло був призначений заступником міністра енергетики з 6 вересня 2023 року. З 2013 до 2022 року він працював на керівних посадах ДП «ВК «Краснолиманська», ПАТ «Енергоінвест Холдинг», ПАТ «Центренерго». 

З грудня 2022 року і до призначення на посаду заступника міністра енергетики України очолював ДП «Укрвугілля». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд