Категорія
Новини
Дата

«Заявок – на три місяці вперед». «Укртелеком» і Vega розповіли про попит на домашній інтернет через блекаути

Кількість заявок на підключення послуги фіксованого інтернету на енергоефективній технології PON у провайдера Vega зросла у п’ять разів. У провайдера «Укртелеком» тільки у Києві заявок на підключення – як на три місяці вперед порівняно з довоєнним темпом замовлень. Про це йдеться в матеріалі Forbes Україна.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • PON – passive optical network – відносно молода енергоефективна технологія підключення фіксованого інтернету. Завдяки цьому доступ до дротового інтернету є навіть тоді, коли в будинку чи цілому кварталі вимикають світло. Абоненту досить заживити роутер від повербанка чи іншого джерела або напряму підʼєднати інтернет-кабель до комп’ютера.«Якщо порівнювати дані з доблекаутним періодом, в листопаді кількість заявок на підключення послуги зросла у п’ять разів», – говорить гендиректор Vega Cергій Скрипніков.
  • З 24 лютого Vega підключила понад 126 286 нових домогосподарств, додає Скрипніков. У цю метрику компанія рахує всі квартири і будинки, що мають технічну можливість підключити її послуги. Із осені зростання бази драйвить наявність GPON – одного з варіантів енергонезалежного підключення. Тож компанія наростила інвестиції у розширення покриття саме цією технологією, каже Скрипніков, не конкретизуючи суми.
  • «Тільки у Києві маємо заявок на підключення до енергонезалежного інтернету, як на три місяці вперед порівняно з довоєнним темпом замовлень», – говорить гендиректор АТ «Укртелеком» Юрій Курмаз.
  • «Укртелеком» має ще один козир – стару добру технологію ADSL, що передає дані телефонною лінією. Вона не надто популярна через низьку швидкість – до 24 Мбіт/с, проте теж менше залежить від електрики. Загалом енергонезалежним інтернетом забезпечені 60% абонентів «Укртелекому», додає Курмаз.
  • Крім того, «Укртелеком» зарезервував усі магістральні та найважливіші інтернет-вузли 750 генераторами із запасом палива на 24–48 годин роботи, розповідає Курмаз. Споживання із початку жовтня – понад 250 т дизпалива. 

Контекст

Російські атаки на українську енергетику спровокували незаплановану міграцію клієнтів провайдерів домашнього інтернету. У виграші компанії, що працюють на сучасній технології PON. Їх послуги доступні навіть під час відключень електроенергії. 

Провайдер фіксованого інтернету – відносно новий напрям бізнесу «Vodafone Україна». Другий за розмірами гравець українського ринку викупив Vega у попереднього власника Ріната Ахметова у вересні 2021-го.

Vega, як і більшість українських провайдерів, не розкриває точну кількість користувачів. На момент угоди з Vodafone конкуренти оцінювали його базу у 60 000 абонентів. CEO оператора Ольга Устинова озвучувала амбітну мету у мільйон клієнтів до 2024-го – в зростання мали вкласти до 500 млн грн. Війна ці плани не змінила, казала вона в інтерв’ю Forbes у червні, прогнозовану суму інвестицій збільшили на 8%.

Станом на жовтень 2022-го компанія Ріната Ахметова «Укртелеком» мала 300 000 абонентів оптоволоконної мережі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні