Категорія
Новини
Дата

Збитки українського агросектору за рік війни сягнули $8,7 млрд – KSE

Прямі збитки, завдані агропромисловому комплексу України за рік повномасштабної війни, досягли $8,7 млрд, свідчать дані проєкту KSE Institute «Росія заплатить». 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Левова частка збитків агросектору – через знищення та пошкодження сільгосптехніки, внаслідок чого оціночні втрати виробників складають понад $4,65 млрд. Загалом за рік війни пошкоджено або зруйновано 109 600 одиниць сільгосптехніки. 
  • Знищення та крадіжки виробленої продукції – друга за розміром категорія збитків АПК. Зафіксовано понад 4 млн т знищеної та викраденої готової сільгосппродукції. Сукупна вартість цих збитків оцінюється у понад $1,8 млрд. 
  • Суттєві втрати зафіксовані в інфраструктурі для зберігання виробленої сільськогосподарської продукції. Сумарна місткість зруйнованих зерносховищ сягає 8,2 млн т виробленої продукції, а пошкоджених зерносховищ – майже 3,3 млн т потужностей для одночасного зберігання. Вартість відновлення зруйнованих потужностей оцінюється у $1,3 млрд.
  • Найбільших збитків агросектору війна, розпочата РФ, нанесла в Луганській, Херсонській, Донецькій, Харківській та Запорізькій областях. Ці ж регіони входять до пʼятірки найбільш пошкоджених і зруйнованих обʼєктів.
Збитки українського агросектору за рік війни сягнули $8,7 млрд – KSE /Фото 1

Контекст

За даними Міноборони, в Україні налічується 349 імовірно замінованих і замінованих територій. Половина з них – землі сільськогосподарського призначення. Серед них пріоритетними для розмінування є 470 000 га потенційно забруднених земель сільгосппризначення.

Розмінуванням займаються державні структури (ДССТ, ДСНС, Нацгвардія, Нацполіція), а також 144 групи неурядових організацій загальною чисельністю близько 600 фахівців. Для обладнання однієї групи саперів із 10 людей потрібно $100 000–150 000. Лише на Харківщині та Херсонщині заміновано понад 1 млн га земель сільськогосподарського призначення, заявляли в Мінагрополітики.

Вартість розмінування пріоритетних земель може складати понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га становить 5000–7000 грн.

Методологія

Оцінка прямих втрат агропромислового комплексу та сільськогосподарської інфраструктури включає такі втрати: 

• сільськогосподарської техніки, елеваторів й інших зерносховищ, 

• тваринництва від загибелі та забою тварин через неможливість їхнього утримання, 

• виробників багаторічних культур через пошкодження насаджень, 

• бджільництва, 

• факторів виробництва й готової продукції через їхнє пошкодження та крадіжки. 

Вищезазначені втрати оцінюються непрямими методами у поєднанні з державною й регіональною статистикою, а також даними з опитувань сільськогосподарських виробників, проведених у 2022 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні