НАТО може подвоїти допомогу для України до €500 млн на рік. Члени Альянсу обговорять вступ України та альтернативи членства /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

НАТО може подвоїти допомогу для України до €500 млн на рік. Члени Альянсу обговорять вступ України та альтернативи членства

Getty Images

На зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у вівторок, 4 квітня, обговорюватиметься питання про подвоєння зобовʼязань у їхньому фонді для України, який становить близько €250 млн на рік, до цільового показника €500 млн, пише Financial Times із посиланням на чотирьох дипломатів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Держави-члени намагаються домовитися про збільшення фінансування України за відсутності консенсусу щодо термінів приєднання до Альянсу.
  • Міністри також мають намір обговорити, як розширити роботу щодо підвищення оперативної сумісності між українською армією та силами НАТО, покращення стандартів та практики Збройних сил країни, прискорення переходу від радянської техніки до сучасної натовської, а також поглиблення політичних звʼязків між Україною та НАТО, сказали джерела.
  • Київ офіційно подав заявку на членство у вересні, але Альянс не зробив жодних офіційних кроків у відповідь.
  • «Цей лист-заявка лежить на столі, і ми просто ігноруємо його, – сказав один із дипломатів. – Добре, членство може бути не варіантом зараз. Але ми можемо зробити конкретні дії, крім цього або на підтримку цього, щоб показати, що ми віримо в це у довгостроковій перспективі».
  • Міністри закордонних справ мають обговорити можливі шляхи вступу чи альтернативи членства на додачу до пакету фінансової допомоги для України.
  • За даними Bloomberg, на тому, щоб союзники виділяли загалом €500 млн на рік для допомоги Україні, наполягає генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.
  • Пакет також спрямований на надання Україні довгострокової підтримки, щоб допомогти модернізувати її Збройні сили та відповідати стандартам оперативної сумісності з силами НАТО. За словами одного з джерел, багато деталей ще потрібно опрацювати.

Контекст

Комплексний пакет допомоги НАТО для України був створений у 2016 році для підвищення стійкості та безпеки України. Після повномасштабного вторгнення Росії до України у лютому минулого року його використовували для доставки продовольства, пального, медикаментів, обладнання для боротьби з безпілотниками. Але офіційні особи НАТО кажуть, що заплановані витрати вже перевищують бюджет допомоги.

Нещодавно Німеччина виділила фонду додаткові €40 млн, а Нідерланди в понеділок збільшили свій внесок на €75 млн, до €100 млн. Очікується, що інші держави-члени, зокрема Велика Британія, дадуть обіцянки стосовно підтримки під час зустрічі НАТО.

Президент Володимир Зеленський 30 вересня минулого року оголосив про подання Україною заявки на пришвидшений вступ до НАТО. Для вступу необхідно досягти згоди всіх членів Альянсу. За словами Зеленського, поки йтиме пошук консенсусу, Україна пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки, розроблені Києвом разом із західними партнерами.

Україна стане членом Північноатлантичного альянсу в «довгостроковій перспективі». Про це сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг. Він наголосив, що Україні зараз потрібно зберегти незалежність на фоні загрози з боку РФ, пише BBC.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна хотіла б мати гарантії безпеки з боку держав-членів НАТО, доки вона рухається шляхом вступу до Альянсу. Таким чином, Зеленський прокоментував свої очікування від майбутнього саміту НАТО влітку у Вільнюсі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні