Категорія
Новини
Дата

Україна стане членом НАТО в «довгостроковій перспективі» – генсек Столтенберг

Україна стане членом Північноатлантичного альянсу в «довгостроковій перспективі». Про це сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції з фінською премʼєркою Санною Марін. Він наголосив, що Україні зараз потрібно зберегти незалежність на фоні загрози з боку РФ, пише BBC.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Союзники НАТО погодилися, що Україна стане членом нашого альянсу, але водночас це довгострокова перспектива», – сказав Столтенберг.
  • «Зараз йдеться про те, щоб Україна отримала верх як суверенна незалежна країна», – додав він.
  • Коли війна закінчиться, «ми маємо гарантувати, щоб історія не повторилася», сказав Столтенберг.
  • За його словами, Путін не може продовжувати атакувати сусідів. «Він хоче контролювати Україну, але він не планує мир, він планує ще більше війни», – вважає Столтенберг.

Контекст

Президент Володимир Зеленський 30 вересня минулого року оголосив про подання Україною заявки на пришвидшений вступ до НАТО. Для вступу необхідно досягти згоди всіх членів Альянсу. За словами Зеленського, поки йтиме пошук консенсусу, Україна пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки, розроблені Києвом разом із західними партнерами.

На початок року підтримка вступу до НАТО зросла та є найвищою за історію спостережень. На референдумі цю ініціативу підтримали б 86%, були б проти – 3%, не проголосували б 8%, свідчать результати опитування групи «Рейтинг», що відбулося 14-16 січня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні