Категорія
Новини
Дата

Зеленський анонсував нову «Мрію». На будівництво літака потрібно щонайменше $800 млн

Україна має намір збудувати ще один літак «Мрія». На це потрібно $800 млн. Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час онлайн-зустрічі з українськими студентами, пише Інтерфакс-Україна.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми хотіли збудувати його, нам треба було $800 млн. Я звертався до президента Туреччини з пропозицією побудувати другу «Мрію», але грошей ми не знайшли», – сказав Зеленський.
  • «Але в цьому випадку це питання не грошей, це питання амбіцій. До нас звертався «Укроборонпром», колектив «Антонова». Це питання іміджу нашої держави та всіх загиблих чудових професійних льотчиків, які загинули на цій війні», – сказав Зеленський.
  • Нову «Мрію» присвятять памʼяті загиблих на війні пілотів. «Скільки вони зробили, сьогодні вже можна сказати, скільки вони зберегли життів людей, що залишилися в Маріуполі, особливо на «Азовсталі»… Скільки льотчиків віддали своє життя, щоб привезти туди все, починаючи зі зброї, закінчуючи водою. І скількох поранених вони звідти забрали. Велика кількість цих людей героїчно загинула», – сказав президент.

Контекст

Найбільший у світі транспортний літак «Мрія» був зруйнований під час боїв за аеропорт Гостомель наприкінці лютого 2022 року. Командир одного з екіпажів «Мрії» Дмитро Антонов в інтервʼю Голосу Америки повідомив, що «Мрію» неможливо відновити. Українські конструктори можуть створити нове повітряне судно.

«Антонов» має другу «Мрію», готову на 60%. З радянських часів залишилися центроплан, фюзеляж, частини хвостового оперення, крило. Планувалося добудувати літак на заводі Антонова за наявності фінансування. Ішлося про необхідну суму в $120–130 млн.

Ан-225 «Мрія» – найбільший у світі транспортний літак. Перший політ Ан-225 здійснив у 1988 році, а з 1989 року він перебуває в експлуатації. Екіпаж – 6 осіб, розмах крил – 88 м, довжина – 84 м, висота – 18 м, порожня вага – 250 т, при повному завантаженні – 640 т, швидкість – 850 км/год, політ – 15 400 км, з вантажем 200 т – 4000 км, стеля – 12 км. За час експлуатації «Мрія» встановила майже 500 авіаційних рекордів, з них – 240 світових.

Найближчий конкурент із серійних літаків – американський Boeing 747-8F, який підіймає у повітря 143 т вантажу. Це на 100 т менше, ніж можливості «Мрії».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні