Категорія
Новини
Дата

Зеленський підписав закон про 100% гарантування вкладів на час війни. Ощадбанк стане учасником ФГВФО

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає гарантування повного відшкодування суми банківських вкладів фізичним особам на час дії воєнного стану, повідомив голова податкового комітету Данило Гетманцев. Парламент ухвалив цей закон 1 квітня.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Закон № 2180-IX передбачає підвищення гарантованої державою суми коштів за вкладами до 600 000 грн.
  • Закон також запроваджує 100% гарантію повернення вкладів у разі прийняття рішення про виведення банку з ринку протягом дії воєнного стану в Україні та трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.
  • «Ощадбанк» стане учасником системи гарантування вкладів фізосіб. 
  • Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім положень стосовно суми відшкодування коштів за вкладами у розмірі не менше 600 000 грн, які набирають чинності через три місяці з дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Контекст

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 5542-1 1 квітня. Раніше президент Володимир Зеленський доручив знайти законодавчу можливість, щоб держава гарантувала громадянам 100% вкладів в українських банках

НБУ та Фонд гарантування вкладів підтримали ініціативу Зеленського. Нацбанк зазначив, що запровадження 100% гарантії на банківські вклади не означає, що виникне потреба в компенсації з боку держави вкладів усіх банків.

На відміну від інших банків, при банкрутстві яких їхні вкладники отримають до 200 000 грн, за депозитами в «Ощадбанку» держава надає 100-відсоткову гарантію на всю суму депозиту незалежно від його розміру.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні