Президент України Володимир Зеленський /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Зеленський підписав закон про повернення акцизу на пальне

Президент України Володимир Зеленський Фото Getty Images

Президент Володимир Зеленський підписав закон про повернення акцизного податку на пальне, свідчить оновлена інформація у картці законопроєкту № 7668-д.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Акцизи повертаються у розмірі: бензин – €100 за 1000 літрів; дизель – €100 за 1000 літрів; біопаливо – €100 за 1000 літрів; газ – €52 за 1000 літрів.
  • Податок на додану вартість залишається на рівні 7%.
  • Документ передбачає виняток для пального на потреби військових. Якщо замовником такого пального є Міноборони, акциз становитиме €0 за 1000 літрів. 
  • Після підпису президента закон мають офіційно опублікувати. Він набирає чинності наступного дня після опублікування.
  • Пільга діє на період військового та надзвичайного стану, але не пізніше 1 липня 2023 року. Після цього ставка ПДВ повернеться до рівня 20%, а акцизи – до €213 та €140 за 1000 л на бензин і дизельне пальне відповідно.

Контекст

15 березня Верховна Рада скасувала акциз на пальне, а ставку ПДВ за цими позиціями зменшила із 20% до 7%.

14 серпня Кабмін зареєстрував у парламенті законопроєкт, яким пропонує скасувати пільгове оподаткування пального. Причиною в уряді назвали значний дефіцит коштів для фінансування дорожнього господарства. Верховна Рада ухвалила згаданий законопроєкт 21 вересня.

Відновлення акцизу не вплине на роздрібну вартість пального або ж матиме мінімальний вплив у межах похибки, вважає міністр інфраструктури Олександр Кубраков. За його словами, акциз приноситиме до бюджету до 3 млрд грн на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні