Категорія
Новини
Дата

Зеленський увів санкції проти російського онлайн-ритейлера Wildberries і найбагатшої жінки Росії Тетяни Бакальчук

У п'ятницю, 23 червня, Президент України Володимир Зеленський підписав указ про новий пакет економічних санкцій. Обмеження, які ввели за рішенням Ради національної безпеки і оборони України, наклали на російського онлайн-ритейлера Wildberries, його регіональні підрозділи та засновників: Тетяну і Владислава Бакальчуків

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Що таке Wildberries

Wildberries – російський онлайн-ритейлер, який спочатку спеціалізувався на продажу одягу та взуття. Компанія заснована у Підмосков'ї 2004 року, її заснували подружжя Тетяна та Владислав Бакальчуки разом із бізнес-партнером Сергієм Ануфрієвим.

Тетяна працювала викладачем англійської, її чоловік – за версією видання The Bell – був успішним бізнесменом, який у 90-ті торгував технікою, а пізніше розвивав інтернет-провайдера і дизайн-студію. За даними видання, у компанії є зв'язки з впливовими російськими політиками і бізнесменами: главою «Роснефть» Ігорем Сечіним, її віцепрезидентом Сергієм Цоєм і колишнім мером Москви Юрієм Лужковим. Розвиткові компанії також посприяли щедрі кредити (понад $200 млн) від державного банку ВТБ.

Перша закордонна філія – у Білорусі – відкрилася у Wildberries в 2012 році. На рідному для себе ринку компанія швидко росла завдяки кільком інноваціям: першою запропонувала безкоштовну доставку і почала розвивати свою мережу видачі замовлень із примірочними. У 2015-му Wildberries став найпопулярнішим інтернет-магазином у Росії. 2020-го Wildberries збільшив оборот на 96%, до 437,2 млрд рублів, обслуговуючи приблизно 1,5 млн замовлень щодня. Російський Forbes оцінює статки Бакальчук у $13 млрд, вона посідає 13 місце у рейтингу найбагатших бізнесменів Росії.

Історія Wildberries в Україні

Українська юрособа Wildberries була зареєстрована у лютому 2014 року, але фактично не провадила діяльності – в 2015 році у нього анулювали свідоцтво ПДВ через неподання декларацій, повідомляє «СПАРК-Інтерфакс». Офіційний запуск інтернет-магазину відбувся у вересні 2020 року. Він працював на умовах повної попередньої оплати товарів і пропонував доставку протягом 10–12 днів поштовими операторами.

Під санкції президента потрапили юридичні Wildberries у Росії, Україні, Білорусі, Польщі, Казахстані, Киргизстані та Вірменії. Також уведені персональні санкціі: проти Бакальчуків, директора з розвитку інформаційних технологій Wildberries Андрія Ревяшка і керівника напряму «Книги» у Wildberries Олексія Кузьменка. Обмеження означають блокування активів, заборону на виведення капіталу за межі країни, заборону на польоти і перевезення територією України та блокування доступу до сайтів ритейлера. Санкції будуть діяти три роки, їх можуть продовжити за рішенням РНБО.

В указі не уточнюється причина введення санкцій. Вперше заяви про можливе блокування Wildberries в Україні зазвучали відразу після офіційного запуску. 23 вересня 2020 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив Кабміну розглянути введення санкцій щодо компанії, цю пропозицію вніс міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко. Після публікації указу Ткаченко написав у своєму Telegram-каналі, що компанія «продавала російську пропаганду і форму російських солдатів».

Окрім Wilberrries, в Україні також заблоковані інші великі онлайн-магазини з Росії: Ozon, «Литрес» і «Лабиринт.Ру» потрапили під санкції РНБО у березні 2019 року. «Яндекс.Маркет» потрапив під заборону в межах указу про санкції від травня 2017 року. Найбільший онлайн-магазин України – Rozetka Владислава та Ірини Чечоткіних. У 2020 році виручка компанії склала 18 млрд грн, чистий прибуток перевищив 110 млн грн.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні