Категорія
Новини
Дата

Зеленський ввів у дію рішення РНБО про виділення на оборону щонайменше 21,6% ВВП у 2024 році

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО, що передбачає у держбюджеті на 2024 рік виділення не менш ніж 21,6% ВВП для сектору безпеки і оборони. Відповідний указ №682/2023 президент України підписав 9 жовтня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Рішенням РНБО уряду доручено «передбачити під час доопрацювання проєкту держбюджету на 2024 рік загальний фінансовий ресурс на забезпечення національної безпеки та оборони в обсязі не менш ніж 21,6% валового внутрішнього продукту для сектору безпеки і оборони України. 
  • Водночас фінансування потреб сектору безпеки та оборони передбачити в обсязі щонайменше 1,69 трлн грн.
  • Кабміну також доручено вжити заходів для забезпечення «своєчасного та у повному обсязі фінансування у 2024 році для Міноборони, інших органів сектору безпеки і оборони на виплату грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу, поліцейських.
  • Мінфін має забезпечити протягом 2024 року своєчасне фінансування видатків держбюджету, передбачених для органів сектору безпеки і оборони, у повному обсязі.

Контекст

14 вересня уряд ухвалив проєкт бюджету на 2024 рік з власними доходами загального фонду бюджету у понад 1,5 трлн грн та видатками загального фонду у 3,1 трлн грн. 

Пріоритетом бюджетної політики у 2024 році залишатиметься фінансування безпеки і оборони. За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, на це буде спрямовано більше половини всіх ресурсів бюджету – майже 1,7 трлн грн.

Зокрема пропонується збільшити фінансування розвитку оборонно-промислового комплексу до майже 56 млрд грн, також 48 млрд планується спрямувати на закупівлю дронів.

Проєкт держбюджету, який наразі опрацьовується у профільному комітеті, передбачає зменшення відносної величини фінансування оборони: з 22% ВВП у 2022 році та 25,3% за планом на 2023-й до 15,1% у 2024 році. Цей обсяг видатків на оборону не є остаточним, проте він усемеро перевищує рівень 2021-го.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні