Категорія
Новини
Дата

Зеленський ввів у дію санкції проти понад 300 компаній та майже 150 осіб з РФ та інших країн

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів» про санкції щодо 147 громадян Росії та інших держав, а також щодо 303 юросіб, йдеться в указах, оприлюдених на сайті президента.

Ключові факти

  • Відповідні укази №772 та і №773 Зеленський підписав 23 листопада.
  • «Це синхронізація з партнерами щодо тих осіб, які прямо працюють на російську агресію або їй допомагають. А також це санкції проти суб’єктів держави-терориста, що мають стосунок до критичної інфраструктури. Кожне прізвище, кожна назва компанії – це конкретна провина в тому, що російський терор продовжується», – повідомив Зеленський у своєму зверненні.
  • За словами президента, два пакети санкцій доповнюють міжнародні санкційні механізми і працює над тим, щоб санкції партнерів були поширені й на тих, проти кого вже ухвалені відповідні рішення України.
  • У першому списку 60 фізичних осіб, які є громадянами РФ, України, Кіпру, Білорусі, Німеччини, Узбекистану, Австрії, Великої Британії.
  • Серед них йдеться про екссекретаря РНБО Володимира Сівковича, який переховується в РФ, обвинуваченого в катастрофі авіалайнера «Малайзійських авіаліній» рейсу МН17 Леоніда Харченка, топменеджерів компаній групи USM російського олігарха Алішера Усманова – Назима Ефендієва, Вахтанга Кочарова і Валерія Казікаєва, а також сина дружини Усманова Ірини Вінер – Натана Вінера, пише «Інтерфакс-Україна».
  • Санкції запроваджують на 10 років і передбачають блокування активів, анулювання ліцензій, обмеження на транзит і торговельні операції на території України, заборону на приватизацію та публічні закупівлі.
  • У другому списку включені 87 фізичних осіб – громадян РФ. Серед них є екскерівник адміністрації президента РФ Анатолій Чубайс, командувач військ ППО-ПРО – заступник головкома Повітряно-космічних сил РФ Андрій Дьомін, голова Рахункової палати та ексміністр фінансів РФ Олексій Кудрін та інші.
  • Також запроваджені санкції проти 300 юридичних осіб, зокрема, проти низки російських енергетичних компаній.

Контекст

15 листопада Єврокомісія ухвалила пропозиції щодо 12-го пакета санкцій щодо Росії та передала їх на розгляд країнам – членам ЄС. ЄС у межах 12-го пакета санкцій пропонує заборонити експорт до Росії верстатів і деталей до них, які можуть використовуватись для виробництва зброї. Санкції охоплюють також заборону на російські алмази та заходи щодо недопущення обходу нафтових обмежень.

За словами високого представника ЄС Жозепа Борреля, Євросоюз запропонував включити до санкційних списків понад 120 фізичних та юридичних осіб у межах нового 12-го пакета санкцій проти Росії, повідомляє Європейська зовнішньополітична служба (ЄВС).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні