Необроблені алмази в сортувальному цеху компанії "Алроса" в місті Мирний, РФ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Верстати, алмази, нафта. Bloomberg дізнався деталі нового пакета санкцій проти Росії, який погодила Єврокомісія

Необроблені алмази в сортувальному цеху компанії "Алроса" в місті Мирний, РФ Фото Getty Images

ЄС у межах 12-го пакета санкцій пропонує заборонити експорт до Росії верстатів і деталей до них, які можуть використовуватись для виробництва зброї. Санкції охоплюють також заборону на російські алмази та заходи щодо недопущення обходу нафтових обмежень. Про це пише агентство Bloomberg, яке ознайомилося з проєктом рішення. Єврокомісія ухвалила пропозиції щодо 12-го пакета санкцій щодо Росії та передала їх на розгляд країнам – членам ЄС, пише РБК.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Заборона на імпорт алмазів може запрацювати з 1 січня, якщо пакет буде ухвалено, пише агентство. Також проєкт передбачає поетапне запровадження непрямої заборони імпорту російських алмазів, оброблених у третіх країнах.
  • Заборона також може бути накладена на постачання Росії хімікатів, літієвих батарейок, термостатів та двигунів, у тому числі для безпілотників. 
  • Серед інших заходів – обмеження на імпорт скрапленого пропану, чавуну та залізно-марганцевого сплаву, мідного дроту, алюмінієвого дроту, фольги, труб та патрубків.
  • Проєкт передбачає заборону росіянам обіймати посади в європейських компаніях, які надають гаманці, рахунки та послуги із зберігання криптоактивів.
  • Пропонується заборонити надання ліцензій на програмне забезпечення для управління підприємствами та ПЗ для промислового проєктування та виробництва.
  • Передбачається запровадити вимогу, щоб компанії в Європі, які належать або контролюються росіянами або російськими юрособами, вимагали дозволу на переказ коштів з ЄС.
  • У списку також вимога до експортерів включати до контрактів положення, забороняють реекспорт із Росії певних товарів.
  • До проєкту санкційного пакета увійшли додаткові обмеження щодо стелі цін на російську нафту (наразі вона встановлена на рівні $60 за барель). 
  • Пропонується запровадити вимогу включати до документації з постачання нафти деталізовані витрати, такі як страхування та фрахт, «щоб уникнути спроб фальсифікувати атестацію або приховати фактичну вартість російської нафти».
  • Також ЄС пропонує розширювати обмін інформацією виявлення суден, які вдаються до обманним методам, як-от передача товару з судна на судно з прихованням походження чи призначення продукту.
  • Також ЄС пропонує запровадити систему повідомлень, яка потребує дозволу на продаж або експорт танкерів та уживаних транспортних засобів, щоб перешкоджати створенню «тіньового флоту» Росією для транспортування нафти за межі квоти. 
  • У разі схвалення проєкту під санкції потраплять понад 30 компаній, зокрема з Казахстану, Узбекистану, Сінгапуру, а також кількох російських машинобудівних організацій.
  • Доповнено. Єврокомісія ухвалила пропозиції щодо 12-го пакета санкцій щодо Росії і передала їх на розгляд країнам – членам ЄС, пише РБК з посиланням на коментар представника ЄК. 
  • Тепер члени ЄС мають обговорити пакет і ухвалити його одноголосним рішенням. «Ми будемо тісно працювати з Радою ЄС, щоб це сталося якнайшвидше», – повідомив представник комісії.

Контекст

У червні Рада ЄС затвердила 11-й пакет санкцій проти Росії, цей пакет був покликаний забезпечити ще більш ефективне застосування та реалізацію обмежень блоку проти РФ.

Раніше повідомлялося, що новий пакет антиросійських санкцій, ймовірно, включатиме заборону на російські алмази і довгоочікувану пропозицію використати прибуток від заморожених активів центрального банку РФ для допомоги Києву.

27 жовтня лідери ЄС схвалили план використання мільярдів євро прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні. Очікується, що Єврокомісія озвучить юридичні пропозиції на початку грудня. Наразі може йтися про близько €5 млрд на рік.

Наприкінці жовтня повідомлялося, що ЄС обговорює варіант із торговими обмеженнями на $5,3 млрд

За даними FT, Росія майже повністю оминає встановлений ціновий ліміт на продаж нафти у $60 за барель, що змушує країни «Великої сімки» шукати шляхи посилення однієї зі своїх ключових економічних санкцій проти Москви.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні