Категорія
Новини
Дата

Ростислав Шурма назвав «високою» ймовірність санкцій та конфіскацію активів «Київстару» (доповнено)

Заступник очільника Офісу президента Ростислав Шурма не виключає конфіскації активів компанії «Київстар» – одного з найбільших мобільних операторів України. Про це він сказав в інтервʼю «Економічній правді». Доповнено офіційний коментар «Київстар».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Шурми, наразі відповідні служби вивчають наявність правової ситуації. «Гадаю, що є висока ймовірність прийняття санкцій з подальшою конфіскацією цієї компанії», – сказав він.
  • Відповідаючи на уточнююче запитання, йдеться про частку в компанії чи повну конфіскацію, Шурма зазначив, що зараз це питання вивчають юристи. «Тобто це не є моє рішення чи чиєсь індивідуальне, це колективний аналіз, який здійснює велика кількість інституцій», – пояснив заступник очільника Офісу президента, який відповідає за економічний блок у команді президента Володимира Зеленського.
  • Доповнено. У відповідь на заяви Шурми компанія «Київстар» опублікувала офіційний коментар: «100% «Київстар» належать глобальному діджитал оператору Veon, яка є публічною компанією, і жоден з її прямих акціонерів не заходиться в санкційному полі США, ЄС чи Великої Британії. В розʼясненні Міністерства фінансів США зазначено, що компанія-власниця 47,8% акцій Veon (люксембурзький інвестиційний фонд LetterOne) не знаходиться під санкціями. З лютого 2022 року будь-який вплив представників LetterOne на діяльність Veon обмежена, а діяльністю Veon керує рада директорів, яка складається з незалежних членів ради. Відповідно, Veon звернувся до суду в Україні з клопотанням про зняття арешту з частки корпоративних прав «Київстару», який був накладений згідно рішення Шевченківського районного суду. Наразі «Київстар» чекає розгляду клопотання».

Ключові факти

4 жовтня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про арешт активів підсанкційних російських бізнесменів Михайла Фрідмана, Петра Авена та Андрія Косогова. Серед заблокованих активів – 20 компаній та фінансово-кредитних установ більш як на 17 млрд грн. Серед них – найбільший мобільний оператор «Київстар». Спершу Шевченківський суд арештував 100% корпоративних прав компанії.

18 жовтня він повідомив про помилку в своєму рішенні й визначив, що арешту підлягають 47,85%.

«Київстар» на 100% належить нідерландській комунікаційній компанії Veon. Заснована в Москві у 1992-му Veon (яка виросла з російського «Вимпелкома») – власниця одного з перших операторів стільникового звʼязку в РФ. Станом на жовтень 2023-го компанії з орбіти Veon обслуговують понад 220 млн клієнтів.

Міноритарний акціонер Veon – компанія LetterOne Holdings, якій належить 47,9%. Частка Фрідмана в LetterOne – 37,86%, Косогова – 47,23%.

24 жовтня члени наглядової ради Veon прибули до Києва. У складі делегації був CEO Veon Каан Терзіоглу. Мета приїзду – проведення зустрічей із представниками української влади та дипломатичних місій.

31 жовтня Veon подала два клопотання до Шевченківського районного суду Києва для оскарження арешту акцій «Київстару».

14 листопада до ради директорів «Київстару» увійшов Майк Помпео, держсекретар США у 2018–2021 роках при адміністрації Дональда Трампа та директор ЦРУ в 2017–2018 роках, повідомила материнська компанія Veon. Очікується, що він захищатиме права американських інвесторів від можливої націоналізації компанії. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні