Зеленський /Офіс президента України
Категорія
Новини
Дата

Зеленський закликав лідерів ЄС створити фонд військової допомоги Україні на €20 млрд

Президент України Володимир Зеленський Фото Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський закликав європейських лідерів підтримати створення окремого Ukraine Assistance Fund, який передбачатиме виділення по €5 млрд протягом чотирьох років, повідомив він у відеозверненні до Євроради. Також він подякував ЄС за одностайність у схваленні фінансового пакету на €50 млрд.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Зеленського, РФ продовжує атакувати Україну не лише іранськими «шахедами», а й снарядами для артилерії та балістичними ракетами від Північної Кореї.
  • «Розвідка підтверджує, що Росія отримає 1 млн артилерійських снарядів від Пхеньяна», – сказав президент.
  • При цьому, за словами Зеленського, «реалізація європейського плану щодо постачання 1 млн артилерійських снарядів для України затримується».
  • «І це теж прояв глобальної конкуренції, у якій Європа не має права програти. І саме тому сьогодні потрібна ваша єдність щодо створення Ukraine Assistance Fund у межах нашого з вами Європейського фонду миру (EPF)», – сказав він.
  • Зеленський додав, що механізм забезпечить довготривалу підтримку. «Не менш як €5 млрд на рік, термін – чотири роки. Чіткий пріоритет», – сказав він.

Контекст

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну країни ЄС схвалили сім пакетів військової допомоги Києву на загальну суму €3,5 млрд, а також виділили €2 млрд на постачання боєприпасів. Водночас уряд Угорщини заблокував восьмий пакет військової допомоги Україні.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна не підтримує оновлення нинішнього механізму фінансування, відомого як Європейський фонд миру (EPF), у якому держави-члени отримують відшкодування за зброю, яку вони надсилають Україні.

Угорщина, яку очолює найбільш дружній до Росії уряд у ЄС, послідовно відмовляється від постачання зброї Україні. Наразі країна блокує виплату останнього траншу у розмірі €500 млн з EPF. Сійярто планував обговорити це питання під час його зустрічі з українським міністром закордонних справ Дмитром Кулебою 29 січня. Будапешт обіцяв змінити позицію, якщо Україна запропонує гарантії того, що угорські компанії не будуть додані до списку міжнародних спонсорів війни.

Створення нового фонду стало невідкладним, оскільки ЄС не виконує свого зобовʼязання надати Україні 1 млн артилерійських снарядів до березня. План почали обговорювати на початку січня, він передбачає створення спеціального фонду, до якого спрямують €6,5 млрд з Європейського фонду миру, а також у 2024-2027 роках щорічно передаватимуть по €5 млрд на рік.

31 січня голова європейської дипломатії Жозеп Боррель після зустрічі міністрів оборони країн ЄС заявив, що країни ЄС та європейські інституції зобов’язалися виділити Україні військову підтримку щонайменше на €21 млрд у 2024 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні