Володимир Зеленський, Валерій Залужний
Категорія
Війна
Дата

Залужного можуть звільнити. Але Зеленський поки відмовився від заміни головнокомандувача ЗСУ. Що розповіли джерела іноземних ЗМІ

Чому Зеленський хотів звільнити Залужного?

У понеділок, 29 січня, українські соцмережі сколихнули повідомлення про те, що головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного було звільнено за наказом президента Володимира Зеленського. За лічені години цю новину спростували. Forbes переказує головне про «недозвільнення» Залужного з матеріалів The Times, The Economist і The Financial Times. Хроніка подій

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Початок

Напруга між політичним і військовим керівництвом України наростає вже кілька місяців. Усі три видання виокремлють однакові причини розбіжностей між президентом і головнокомандувачем ЗСУ.

  1. Вищий, ніж у Зеленського, рейтинг підтримки Залужного серед українців.
  2. Невдалий контрнаступ України минулого року.
  3. Критика ведення війни, яку Залужний висловив у статті для The Economist.

The Times вдалося поговорити зі старшими офіцерами, які знайомі з подіями понеділка, коли Залужного збирались відправити у відставку. Вони так виклали хронологію дня:

  • Зеленський викликав Залужного до себе, щоб обговорити військову ситуацію. Це була перша зустріч між ними за півтора року, що відбулася без радників Зеленського. The Economist теж вдалося підтвердити факт зустрічі.
  • Залужний сказав президенту, що його радники дають йому оптимістичні, а не реалістичні оцінки військової ситуації.
  • Три джерела повідомили, що після цього Зеленський попросив генерала подати у відставку. Коли головнокомандувач відмовився, президент пригрозив власним наказом про звільнення.
  • Залужний повернувся у свій кабінет, де сказав, що його звільнили. Один з офіцерів, який говорив із Times, підтвердив це зі слів генерала.
  • Джерела The Times і The Economist повідомили, що Залужному запропонували посаду секретаря РНБО, але той відмовився.
  • The Times від своїх джерел дізналася, що старші командири й міжнародні партнери, зокрема американські і британські, висловили занепокоєння відставкою генерала Залужного.

Кульмінація

The Economist пише, що розголосу інформації про звільнення Залужного надали анонімні депутати, які отримали інформацію про «документи», направлені на підпис у комітет безпеки. Новину підхопили телеграм-канали. FT зазначає, що активно про звільнення Залужного заговорили політики, наближені до колишнього президента Петра Порошенка.

Всі три видання зазначають, що хвиля невдоволення такою новиною в соцмережах змусила президента змінити плани. Джерела видань також говорять про ще одну причину відмови від звільнення Залужного: відсутність кандидатури на заміну. 

За інформацією цих ЗМІ, посаду Залужного пропонували командувачу Сухопутних сил ЗСУ генералу-полковнику Олександру Сирському і голові української розвідки Кирилу Буданову. Обоє відмовилися.

Розвʼязка і наслідки

За кілька годин після того, як новина набрала розголосу, Міністерство оборони України загадково написало в своєму телеграм-каналі: «Це неправда». А речник Зеленського Сергій Нікіфоров заперечив звільнення Залужного.

The Economist зазначає, що звільнення головнокомандувача, який є популярним серед солдатів і народу, несе політичні та військові ризики.

«Зеленському треба зрозуміти, що Збройні сили довіряють Залужному, і якщо президент хоче, щоб ЗСУ довіряли йому, він має навчитися довіряти Залужному, – сказала довірена особа головнокомандувача ЗСУ The Times. – Наближені до Зеленського радники обгортають його теплою ковдрою позитивних новин, за межами якої йому важко побачити реальну ситуацію на фронті».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні