Категорія
Новини
Дата

ЄС планує створити новий фонд військової допомоги Україні на €20 млрд – Bloomberg

Дипломати ЄС цього тижня розпочнуть розгляд нового плану, який дає змогу розблокувати військову допомогу Україні, пишу Bloomberg та WSJ з посиланням на проєкт плану, представлений 19 січня. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • План передбачає створення спеціального фонду, до якого спрямують €6,5 млрд з Європейського фонду миру, а також будуть у 2024-2027 роках щорічно передавати по €5 млрд на рік.
  • Новий механізм дозволить використати гроші фонду для компенсації витрат країн ЄС на спільні закупівлі зброї для України – безпілотників, ракет для ППО та боєприпасів. Частину коштів також спрямують на підготовку українських військових в ЄС.
  • Як зазначає WSJ, після схвалення нового плану, країни ЄС зможуть повернути до своїх бюджетів понад €20 млрд із фондів Євросоюзу в обмін на «десятки мільярдів євро» військової допомоги, яку вони нададуть Україні наступні чотири роки.
  • Зазначається, що країни ЄС вже у 2024 році зможуть отримати компенсацію за військову допомогу у розмірі €7,5 млрд. 
  • Лідери ЄС можуть розглянути пропозицію щодо нового плану на саміті 1 лютого.

Контекст

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну країни ЄС схвалили сім пакетів військової допомоги Києву на загальну суму €3,5 млрд, а також виділили €2 млрд на постачання боєприпасів. Водночас уряд Угорщини заблокував восьмий пакет військової допомоги Україні.

15 грудня угорський премʼєр Віктор Орбан заявив, що Угорщина не підтримає надання фінансової допомоги Україні з бюджету ЄС. Він підтвердив, що на саміті ЄС у Брюсселі наклав вето на поправку до бюджету спільноти, яка передбачає виділення Україні €50 млрд протягом 2024–2027 років.

За даними FT, ЄС готує резервний план на суму до €20 млрд для України з використанням структури боргу, яка дозволяє обійти вето угорського премʼєра Орбана.

Угорщина погодиться зняти вето на пакет допомоги Україні від ЄС на €50 млрд за умови, що це фінансування переглядатимуть щороку, повідомили джерела Politico цього тижня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні