Категорія
Новини
Дата

«Жодних дозволів не потрібно». Мінінфраструктури відреагувало на нові обмеження на кордоні з Польщею

1 хв читання

Жодних дозволів на двосторонні автомобільні перевезення не потрібно. Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС набула чинності 20 червня. Про це 1 липня повідомив заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач, коментуючи інформацію про призупинення пропуску українських вантажівок через польський кордон.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • 20 червня ЄС та Україна погодили продовження «транспортного безвізу» ще на рік. До 10 липня діє перехідний період, який дозволяє перевізникам адаптуватись до нових правил. Про це відомо польській стороні, у першу чергу Міністерству інфраструктури Польщі, заявив Деркач. 
  • За його словами, офіційними каналами польська сторона, як і всі інші країни-члени ЄС була повідомлена про оновлення Угоди між Україною та ЄС.
  • «Наразі це питання лише внутрішньої комунікації польської сторони. Ми звернулись до Міністерства інфраструктури Польщі. Колеги запевняють нас, що намагаються вирішити проблему з митною службою», – зазначив заступник міністра.
  • Також, за його словами, Україна повідомила Єврокомісію про призупинення пропуску вантажівок. ЄК вже втрутилась в ситуацію зі свого боку та також намагається вплинути на вирішення проблеми, зазначив Деркач.

Контекст

1 липня Польща обмежила вʼїзд українського вантажного транспорту без багатосторонніх дозволів на міжнародні перевезення, повідомила Державна митна служба України.

Польська сторона хоче контролювати всі перевезення власною територію через свою внутрішню систему SENT, сказав Деркач в інтервʼю Forbes 20 червня. Він зазначив, що перевізники очікували змін з 1 липня, але на запит України про те, що саме зміниться, польський уряд на той момент не надав офіційної відповіді.

20 червня ЄС та Україна погодили продовження угоди, відомої як «транспортний безвіз», на рік із можливістю автоматичної пролонгації до кінця 2025 року. Вперше підписана в червні 2022-го угода скасовує необхідність отримання українськими перевізниками дозволів для в’їзду до країн ЄС. Це врятувало експорт української продукції на початку вторгнення РФ і тотальної блокади морських портів. Раніше кожна країна ЄС обмежувала українських перевізників квотами. 

З початку дії угоди експорт автомобільним транспортом до ЄС збільшився приблизно на дві третини за обсягами вантажів і на третину – за вартістю. 

Але угода неодноразово зазнавала критики від перевізників ЄС. З осені 2023 року її вимагали скасувати польські перевізники, які періодично блокували кордон з Україною.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд