Категорія
Новини
Дата

Оновлений «транспортний безвіз» з ЄС можна буде призупиняти до 90 днів на вимогу окремих країн

1 хв читання

Оновлена угода між Україною та ЄС про лібералізацію транспортних перевезень від 20 травня передбачає можливість призупинення її дії на термін до трьох місяців «у разі загрози ринку двосторонніх перевезень у окремій географічній зоні», повідомив в інтерв’ю Forbes заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач. Раніше європейські перевізники вимагали повного її скасування для України.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • «Це найбільш дискутивна норма», – зазначив Деркач. Але блокади українського кордону та заяви Польщі, підтримані Угорщиною і Словаччиною восени–взимку цього року, змусили Єврокомісію вперше змінити умови угоди, яка діяла між Україною та країнами ЄС з червня 2022 року, пояснив він.
  • Умови для припинення угоди прописані не надто чітко, визнав Деркач. Наприклад, якщо перевізники однієї з країн ЄС масово банкрутуватимуть, то ця країна може звернутись до Європейської комісії з пропозицією зупинити угоду саме в межах регіону, де виникла проблема, пояснив він.
  • Він навів як можливий приклад Люблінське воєводство Польщі. «Якщо [скаргу] погоджують, то українські фури три місяці зможуть завозити вантажі на всю територію Польщі, окрім цього воєводства – це не проблема», – пояснив Деркач. При цьому транзит через воєводство все одно здійснюватиметься, а перевізники Люблінського воєводства так само три місяці не зможуть їхати до України.
  • Але вплив навіть на одне воєводство досить важко довести, переконує Деркач. А головним запобіжником є те, що жодна країна-член ЄС не зможе ухвалити таке рішення самостійно. Для цього треба погодження спільного комітету угоди, тобто більшості країн ЄС, додав він.

Контекст

20 червня ЄС та Україна погодили продовження угоди, відомої як «транспортний безвіз» на рік з можливістю автоматичної пролонгації до кінця 2025 року. Вперше підписана в червні 2022-го угода скасовує необхідність отримання українськими перевізниками дозволів для в’їзду до країн ЄС. Це врятувало експорт української продукції на початку вторгнення РФ і тотальної блокади морських портів. Раніше кожна країна ЄС обмежувала українських перевізників квотами. 

Угода неодноразово зазнавала критики від перевізників ЄС. З осені 2023 року її вимагали скасувати польські перевізники, які періодично блокували кордон з Україною. Блокади українського кордону та заяви Польщі, підтримані Угорщиною і Словаччиною, змусили змінити угоду. Що це за зміни та як вони позначаться на українській економіці, читайте в інтервʼю заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергія Деркача для Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні