Україна 6 грудня посилює карантин для невакцинованих. Що і як тепер працюватиме в «жовтих» зонах /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Україна 6 грудня посилює карантин для невакцинованих. Що і як тепер працюватиме в «жовтих» зонах

Shutterstock

На тлі зниження захворюваності на COVID-19 Україна з 6 грудня посилює правила «жовтого» рівня карантину, щоб підтримати темпи вакцинації. Як зміняться обмеження

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

В Україні працює адаптивний карантин: регіони поділені на «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону» зони, залежно від кількох чинників, включаючи завантаженість лікарень та кількість госпіталізованих на день.

«Червона» зона передбачає, що весь бізнес – від спортзалів до кавʼярень – має закритися, якщо не всі співробітники повністю щеплені, а на вході до закладів відвідувачам необхідно предʼявляти сертифікат про повну вакцинацію.

У «жовтій» зоні обмеження були простішими. Бізнес міг обирати модель роботи: не перевіряти документи про вакцинацію чи результати тесту, але працювати з обмеженнями щодо кількості відвідувачів або перевіряти документи та працювати без обмежень. Наразі бізнес втрачає першу опцію, каже міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Посилення правил торкнеться невакцинованих громадян. У «жовтій» зоні особи, які не отримали хоча б одну дозу вакцини або не мають сертифікату про одужання чи негативного тесту, більше не зможуть відвідувати:

  • концерти, церковні служби чи інші масові заходи;
  • кіно, музеї та інші заклади культури;
  • спортивні зали, фітнес-центри та басейни;
  • бари, ресторани, кафе та інші заклади громадського харчування.

Ці зміни стосуються Кіровоградської, Тернопільської, Харківської, Чернівецької, Закарпатської та Полтавської областей – усі вони перебувають у «жовтій» чи «помаранчевій» зоні на 1 грудня.

У «червоній» зоні знаходяться місто Київ, Вінницька, Волинська та ще 16 областей.

Робота банків, автозаправних станцій, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів у «жовтому» та «червоному» рівні не обмежується.

Ще одна зміна, яка набуде чинності з 6 грудня: термін дії «жовтого» сертифікату про перше щеплення скорочується вчетверо – до 30 днів. «Зелений» сертифікат, який свідчить про вакцинацію двома дозами, діє як і раніше – 365 днів. Після цього потрібно буде знову вакцинуватися.

На вході до закладу можна показати паперові сертифікати (їх видають сімейні лікарі) або цифрові в додатку «Дія».

Пік захворюваності на COVID-19 цієї осені стався 4 листопада. За даними РНБО, цього дня захворіло 27 377 людей. Кількість нових пацієнтів із коронавірусом з того часу зменшувалася. Денна захворюваність 30 листопада: 10554 осіб.

Поступово регіони переходитимуть із «червоної» до «жовтої» зони.

Обмеження «червоної» зони дали змогу прискорити темпи вакцинації в країні. Протягом жовтня–листопада кількість повністю вакцинованих майже подвоїлася – 11,3 млн українців.

Усього 32% населення країни були щеплені хоча б однією дозою вакцини (13,4 млн осіб). За даними британського видання Our World in Data, це все ще нижче, ніж у середньому в світі – 54,4%.

У січні–серпні 2021 року коронавірус був третьою причиною смерті серед українців після онкологічних та серцево-судинних захворювань. Якщо всього за вісім місяців померло 439 430 українців, то коронавірус убив 37 077 із них (8,4%).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні