Україна з 23 вересня запроваджує «жовту» зону карантину. Чому посилюють обмеження і як це вплине на бізнес /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Україна з 23 вересня запроваджує «жовту» зону карантину. Чому посилюють обмеження і як це вплине на бізнес

Shutterstock

На тлі зростання захворюваності COVID-19 Україна посилює карантин і вводить «жовтий» рівень епідемічної небезпеки. Що змінюється і як нові обмеження вплинуть на бізнес

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

З 24 лютого в Україні діє адаптивний карантин: регіони розділені на «зелену», «жовту», «помаранчеву» і «червону» зону. 23 вересня Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій встановила «жовту» зону по всій країні. Це означає що:

  • масові заходи дозволені тільки в залах, де на 4 кв. м припадає понад одну людину;
  • кінотеатри та інші заклади культури можуть працювати, якщо зали заповнені всього на половину;
  • в кафе і ресторанах має бути не більше чотирьох осіб за одним столом;
  • спортивні зали та фітнес-центри можуть працювати, але тільки в розрахунку одна особа на 10 кв. м;
  • в школах і вузах дозволені очні заняття, тільки якщо 80% персоналу вже вакциновані (хоча б однією дозою).

Чому в країні ввели «жовту» зону? За правилами адаптивного карантину, уряд вводить цей рівень небезпеки на всю країну, якщо на 100 000 населення кількість нових випадків за останні 14 днів – більше 75. Зараз ця цифра 164.

22 вересня 7866 осіб захворіли COVID-19, що вдвічі більше, ніж минулого тижня. Востаннє така кількість нових випадків була в травні. Окремі регіони країни вже давно потрібно було перевести не в «жовту», а в «червону» зону, вважає епідеміолог Наталя Виноград. «Уже зараз у багатьох регіонах є «червоний» рівень, його просто не вводять».

Найгірша ситуація з поширенням коронавірусу в Чернівецькій, Волинській, Івано-Франківській та Тернопільській областях, де найближчим часом може бути введено «червону» зону, сказав ICTV міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. За правилами «червоної» зони, торговельні центри, кафе, ресторани, кінотеатри, ринки, фітнес-зали зобов'язані повністю закритися. Працювати можуть тільки установи критичної інфраструктури, наприклад, продуктові магазини, аптеки й заправки.

Ставка на вакцинацію

Уряд 20 вересня змінив карантинні норми, щоб послабити тиск на бізнес під час жорсткого карантину й мотивувати людей робити цю процедуру. Темпи вакцинації в Україні зараз істотно поступаються багатьом країнам: у світі як мінімум одну дозу вакцини отримали вже 44% людей, а в Україні – менше 15%, пише британський Our World in Data.

Оновлені норми передбачають, що обмеження «жовтої» зони не будуть діяти, якщо 80% співробітників підприємства отримали хоча б одну дозу вакцини. Відвідувачі закладів також повинні бути вакциновані. У разі введення «червоної» зони, якщо компанія хоче продовжувати роботу, всі співробітники мають бути повністю щеплені.

Громадянам на вході в кінотеатр чи ресторан треба буде показати свої внутрішні електронні документи про вакцинацію – COVID-сертифікати. Вони будуть двох типів: жовтий і зелений. Жовтий свідчить про те, що людина отримала першу дозу вакцини, зелений – дві. У «червоній» зоні діє тільки зелений сертифікат.

З новими нормами введені обмеження абсолютно неефективні, і вірус продовжить поширюватися, каже Виноград. «Жоден із приватних бізнесменів не закриється, – каже вона. – Багато хто підробляє документи про вакцинацію».

Україна з 23 вересня запроваджує «жовту» зону карантину. Чому посилюють обмеження і як це вплине на бізнес /Фото 1

Леонід Лукашенко, Володимир Ланда

Чи готовий бізнес

Обмеження «жовтої» зони дадуть змогу організаторам фестивалю «Кураж» продовжити працювати в звичайному карантинному режимі до листопада – з масками для персоналу та гостей та антисептиками на території. «Але ми будемо заміряти кількість людей, щоб (не було натовпу)», – каже операційний директор «Куражу» Анастасія Лепіхова.

Ocean Plaza підготувався заздалегідь – 90% штату керуючої компанії вже щеплені, стверджує Дарина Завадська, комерційний директор торгового центру. «Розіслали листи орендарям, щоб вони розглянули можливість вакцинації своїх співробітників», – каже вона. З 21 вересня в Ocean Plaza працює мобільний пункт вакцинації; на вибір вакцини Pfizer, AstraZeneca і CoronaVac.

Втім, посилення карантинних обмежень навряд чи істотно вплине на економіку, як це було в минулому році, коли керівництво країни ввело жорсткий локдаун, каже Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна. «Це може позначитися на динаміці розвитку економіки, але падіння не буде», – вважає він. За його словами, жорсткий карантин в січні майже не вплинув на економіку, і «жовта» зона з її винятками пройде ще м'якше.

Карантинні заходи вже не мають таких відчутних наслідків для економіки, як це було в другому кварталі 2020 року, погоджується старший аналітик Центру макроекономічного моделювання Київської школи економіки Ігор Дейсан. «Прямі втрати для економіки від карантинних заходів в «гнучкому» форматі будуть значно меншими, ніж економічні наслідки від можливого зниження цін на ключові товари нашого експорту – метали й зернові», – каже Дейсан.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні