Крісталіна Георгієва, колишній виконавчий директор Всесвітнього банку. З жовтня 2019 року — директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду. /Getty Images
Категорія
Картина дня
Дата

Зі скандалом. Всесвітній банк закриває свій Doing Business рейтинг після розслідування. При чому тут МВФ, Китай і Азербайджан

Крісталіна Георгієва, колишній виконавчий директор Всесвітнього банку. З жовтня 2019 року — директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду. Фото Getty Images

Всесвітній банк більше не випускатиме легендарний звіт Doing Business, який показував легкість ведення бізнесу в різних країнах. Не просто так – авторів звіту звинувачують у маніпуляціях. Що трапилося

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Скандал спровокувало розслідування американської юридичної фірми WilmerHale, яку в січні 2021 року найняв Міжнародний банк реконструкції та розвитку, одна зі структур, що входять до групи Світового банку. Причина – підозри, що менеджмент банку редагував звіти Doing Business, які були однією з найважливіших метрик реформ, особливо в країнах, що розвиваються.

Детективи проаналізували 5 млн документів, включаючи внутрішню переписку співробітників банку, і зібрали усні свідчення. Що показало розслідування? Ключовий висновок: співробітники Світового банку штучно змінювали показники Китаю, Саудівської Аравії та Азербайджану в рейтингах 2018-го і 2020-го років.

У розслідуванні фігурують діюча глава МВФ Крісталіна Георгієва, 68, а також ексглава Всесвітнього банку Джим Йон Кім, 61.

Китайські реформи

У 2017 році топменеджмент Світового банку на чолі з Джимом Йон Кімом і Крісталіною Георгієвою почав кампанію з докапіталізації. Зокрема, вони намагалися переконати Китай збільшити фінансування своєї структури.

Китай, своєю чергою, був незадоволений позиціями в Doing Business: в рейтингу 2017 року країна займала лише 78-ме місце, що, на думку китайської влади, погано відображало їхні реформи.

Розслідувачі зафіксували низку зустрічей між Кімом, Георгієвою, а також керівництвом Світового банку в Тихоокеанському регіоні та офіційними особами з Китаю незадовго до публікації Doing Business 2018 (осінь 2017 року). Наприклад, під час вечері з Георгієвою один із чиновників прямо казав, що розраховує, що вона допоможе «гідно оцінити» реформи Китаю.

Співробітники відділу Кіма в цей час активно цікавилися позицією країни в аналітиків, які працювали над рейтингом. Виявилося, Китай втратив на сім рядків у порівнянні з попередньою редакцією, опустившись на 85-те місце. 16 жовтня 2017 року звіт уже збиралися відправляти до друку, але ввечері того ж дня глава офісу Кіма попросив припинити підготовку рейтингу.

На наступний день авторів рейтингу запросили на нараду, на якому обговорювалося можливе поліпшення позицій Китаю. Однією з пропозицій було включити в показники країни Гонконг, який був п'ятим у рейтингу. При такому рішенні Китай би зайняв 70-те місце. Але, за словами Георгієвої, це було неприйнятно з політичних причин, і в результаті від цієї ідеї відмовилися, вирішивши поліпшити експертну оцінку трьох окремих реформ китайської влади. Перегляд дав змогу Китаю зайняти в рейтингу 2018 року 78-те місце. У Doing Business-2021 країна займала 31-шу позицію.

Після публікації звіту-2018 Георгієва відвідала одного з менеджерів Doing Business у неробочий час. На прощання вона сказала, що це був «дуже незвичайний рік», та подякувала за «вирішення проблеми з Китаєм».

Георгієва спростовує результати розслідування і «цілком із ними не згодна».

Розслідувачі WilmerHale не виявили доказів того, що Кім прямо наказував внести зміни в дані по Китаю. Один із менеджерів Світового банку сказав, що «було зрозуміло, що помічники в офісі президента Кіма діяли від його імені».

Саудівська Аравія, Азербайджан і «Узбекистанський протокол»

Ще одна ключова фігура розслідування – Симеон Дянков, болгарський економіст, один з авторів концепції звіту Doing Business, топменеджер Світового банку в 2017–2019 роках.Він також грав важливу роль у зміні показників Китаю і впливав на оцінки інших країн.

У січні 2019 року під час візиту в Саудівську Аравію Дянков заявив, що країна покаже гарні результати в найближчому рейтингу. Doing Business 2020 підтвердив це твердження: Саудівська Аравія очолила список найбільш прогресуючих країн.

Як показало розслідування, цей успіх має два пояснення.

Перше – спочатку цей рейтинг очолювала Йорданія, що, однак, не сподобалося менеджменту Світового банку в регіоні Близького Сходу і Північної Африки. У розмові з командою, яка готувала звіт, Дянков прямо сказав, що Йорданію потрібно замінити Саудівською Аравією. За словами одного з аналітиків Doing Business, Дянков пояснював рішення «соціальними й економічними проблемами» Йорданії на той час. Авторам було доручено змінити показники, і вони додали кілька балів за саудівську реформу податку на додану вартість.

Друге – Саудівська Аравія була одним із головних користувачів програми консультацій Світового банку для країн із середнім і високим рівнем доходу. Країна фінансувала безліч подібних програм, і відсутність прогресу в Doing Business могла демотивувати саудівську владу й надалі користуватися послугами радників Всесвітнього банку.

Ще одним методом штучної зміни рейтингу окремих країн був так званий «Узбекистанський протокол» – негласне правило, згідно з яким менеджмент проєкту Doing Business міг на власний розсуд не враховувати реформи в окремих країнах. Вперше цей підхід застосували при оцінці показників Узбекистану в одному з рейтингів, звідси й назва.

«Протокол» придумав особисто Дянков. У 2019 році від цього постраждав Азербайджан: за особистою вказівкою Дянкова автори звіту вирішили не враховувати три реформи, через що країна втратила кілька позицій. Детективи не змогли з'ясувати, чому Дянков прийняв таке рішення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні