Категорія
Новини
Дата

Після перевірок 140 000 переселенців втратили виплати, видатки зменшилися на 400 млн грн – Мінсоцполітики

Міністерство соціальної політики після перевірки Внутрішньо переміщених осіб (ВПО) припинила виплати понад 140 000 особам, які не відповідають критеріям. Це зменшило видатки на 400 млн на місяць. Про це в інтервʼю Forbes сказала міністерка соцполітики Оксани Жолнович.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Перевірки ВПО пройшли після того, як в серпні Кабмін вніс зміни в постанову про те, що людина яка понад 30 днів перебуває за кордоном без поважних причин (лікування, відрядження тощо) вона втрачає право на виплати. За словами міністерки, таких було виявлено близько 112 000 осіб.
  • Для бюджету – зменшення видатків орієнтовно на 400 млн на місяць, повідомила Жолнович. «Наразі така верифікація відбувається постійно», – додала очільниця Мінсоцполітики.
  • Також щомісяця міністерство проводить перевірки щодо людей, які повернулися до свого постійного житла або мали власне житло. «Таких було понад 12 000. 9500 були виявлені померлими. Ще 9800 осіб проживали на територіях, які перебували під окупацією або були близькі до лінії фронту, але зараз там не ведуться активні бойові дії, а отже переїзд не дає право на отримання виплати», – зазначає міністерка соціальної політики.
  • У міністерстві зафіксували близько 250 осіб, які здійснили операції на суму понад 100 000 грн. Ще 80 осіб купили квартири чи земельні ділянки на понад 100 000 грн. «Був випадок, коли людина отримувала допомогу від держави майже рік і при цьому придбала Mercedes-Benz G 63 AMG 2023 року, вартість якого понад 9,5 млн грн», – пояснює Жолнович. 

Контекст

За даними Мінсоцполітики, за весь час повномасштабної війни допомогу, як ВПО отримали 5 млн осіб. Наразі такі виплати отримують близько 2,5 млн ВПО. Це одна з найбільших програм міністерства. У 2022 році допомогу отримали понад 1,8 млн осіб, на що з держбюджету виділили 57 млрд грн. На наступний рік орієнтовно така ж сума, каже очільниця Мінсоцполітики.

Допомога ВПО призначалася безстроково. Достатньою підставою для її отримання був сам факт внутрішнього переміщення, засвідчений довідкою про взяття на облік ВПО.

На початку вересня міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявляла, що близько 180 000 українських громадян неправомірно отримують виплати від держави як внутрішньо переміщені особи, тому з 1 вересня вони припиняться.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні