Категорія
Новини
Дата

Курс рубля не відображає реальну картину в економіці РФ – Financial Times

Російський рубль відновився майже до рівня, що був до вторгнення РФ в Україну. Москва запобігла колапсу ціною ізоляції і завдяки «драконівському» контролю за рухом капіталу та забороні продажу російських активів іноземними інвесторами, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У пʼятницю долар короткочасно опускався майже до позначки 80 руб., порівняно з 150 руб. напочатку російського вторгнення в Україну.
  • Москві вдалося уникнути краху фінансової системи, але ціною ізоляції від світових фінансових ринків, зазначають опитані FT експерти.
  • Нафтогазові доходи підтримали курс, але вирішальну роль відіграли обмеження центробанку. Йдеться про заборону фізособам перераховувати гроші за кордон та заборону іноземцям продавати російські активи.
  • Збільшення ключової ставки до 20% заставило росіян зберігати рублі в банках замість того, щоб обмінювати їх на валюту, зазначає видання. ЦБ також зобовʼязав експортерів продавати 80% валютної виручки.
  • Зміцнення рубля експерти не вважають реальним відображенням російської економіки. «Це не справжній ринок. І де б не торгувався рубль сьогодні, завтра чи в наступному році, Путін перетворив РФ на міжнародного ізгоя», – сказав Тімоті Еш, економіст BlueBay Asset Management.

Контекст

Золотовалютні резерви РФ з 18 лютого до 25 березня скоротилися на $38,8 млрд, до $604,4 млрд, повідомив російський центробанк. Після введення санкцій валютні активи РФ в юрисдикціях США, ЄС, Канади, Великої Британії та Японії виявилися замороженими. В результаті РФ втратила доступ приблизно до половини резервів – близько $300 млрд.

Виробнича активність у РФ у березні впала до дворічного мінімуму, підрахувало рейтингове агентство S&P Global. Причина – збільшення термінів постачання та гостра нестача матеріалів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні