Річне зростання економіки України у жовтні перевищило 10%. Мінекономіки озвучило причини /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Річне зростання економіки України у жовтні перевищило 10%. Мінекономіки озвучило причини

Getty Images

У жовтні зростання ВВП прискорилось до 10,5%, порівняно з жовтнем минулого року, повідомляє Міністерство економіки. За попередніми оцінками, за десять місяців зростання економіки оцінюється на рівні 5,5% у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зростанню економіки посприяли висока врожайність у сільському господарстві й сприятлива погода, яка забезпечила високі темпи збирання врожаю. 
  • Також допомогли стабільна ситуація в енергетиці та робота тимчасового коридору для руху цивільних суден до портів Великої Одеси. 
  • Водночас стримуючими факторами зростання економіки залишаються значні руйнування інфраструктури та основних фондів, збереження суттєвих ризиків щодо безпеки, обмеження експортної логістики, повільне відновлення ринку праці, відсутність достатнього власного капіталу, а також доступних кредитних коштів. 
  • Перший віцепрем’єр-міністр економіки Юлія Свириденко повідомила, що у жовтні найбільш позитивний внесок у ВВП мала сфера послуг, зокрема, сфера державного управління та оборони, фінансування якої є пріоритетним під час війни. 
Річне зростання економіки України у жовтні перевищило 10%. Мінекономіки озвучило причини /Фото 1

Інфографіка: Мінекономіки

Контекст

За попередніми даними Мінекономіки, у вересні 2023-го ВВП зріс на 9,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року. За січень–вересень 2023 року зростання ВВП оцінюється на рівні 5,3%.

Нацбанк покращив свій прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 2,9% до 4,9%. Причини такого рішення: вища адаптивність бізнесу та населення до воєнних умов, покращення оцінки врожаїв, розширення альтернативних шляхів експорту, суттєвіші обсяги бюджетних видатків. 

У 2024-му НБУ прогнозує 3,6% зростання ВВП, попри збереження безпекових ризиків. Також регулятор суттєво покращив прогноз інфляції на 2023 рік – з 10,6% до 5,8%. 

Водночас у ухваленому Верховною Радою 9 листопада держбюджеті-2024 змінився макропрогноз. Реальне зростання ВВП прогнозується на рівні 4,6%, інфляція – 9,7%. Очікується, що середньорічний курс долара складе 40,7 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні