Верховна Рада ухвалила держбюджет-2024
Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила держбюджет-2024

Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2024 рік, повідомила голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа. За її словами, до другого читання проєкт кошторису зазнав мінімальних змін, основною статтею видатків бюджету буде оборона.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • До другого читання змінився макропрогноз, який закладається в основу бюджетних розрахунків. Реальне зростання ВВП прогнозується на рівні 4,6%, інфляція – 9,7%. Очікується, що середньорічний курс долара складе 40,7 грн.
  • Основна стаття видатків бюджету на наступний рік – оборона, 22,1% або 1,69 трлн грн будуть спрямовані для забезпечення сил безпеки та оборони.
  • У бюджеті передбачені також видатки на розвиток оборонно-промислового комплексу: 43 млрд грн на виробництво БПЛА, а також 43 млрд грн на виробництво боєприпасів та зброї в Україні.  
  • «Кошти на сектор національної безпеки та оборони покриваються винятково внутрішніми надходженнями: податками, митними платежами, дивідендами держкомпаній, приватизацією та коштами від розміщення ОВДП», – наголосила Підласа.
  • Решта видатків потрапляють в площину дефіциту бюджету, який передбачено у сумі 1,57 трлн грн. Вона додала, що фінансування державного бюджету буде здійснюватися за рахунок зовнішніх запозичень (1,67 трлн грн) та розміщення ОВДП (525,9 млрд грн), а також надходжень від приватизації (4 млрд грн).
  • З цих коштів на соціальний захист буде спрямовано майже 470 млрд грн. На підтримку ветеранів буде спрямовано вдвічі більше ніж у минулому році, – майже 15 млрд грн, з них 1 млрд грн – на протезування воїнів.
  • Видатки державного бюджету на медицину та освіту складуть 201 млрд грн та 69 млрд грн відповідно.
  • За словами Підласої, план по доходам було збільшено на 22,2 млрд грн за рахунок збільшення в основному ПДВ з ввезених в Україну товарів, а також податку на прибуток банків, ввізного мита і рентної плати.
  • Також при підготовці до другого читання бюджетний комітет вніс певні зміни, зокрема: додали 1 млрд грн на розмінування с/г земель, вилучили норму про репрофайлінг ОВДП у власності НБУ, а також доручили уряду розробити механізм щодо врегулювання списання заборгованості за середньостроковими позиками, наданими місцевим бюджетам у 2009-2014 роках Держказначейством.
  • Водночас Мінфін до другого читання врахував пропозицію членів комітету питань бюджету і створив додаткову субвенцію на будівництво укриттів в лікарнях (у сумі 1 млрд грн) 

Контекст

14 вересня уряд ухвалив проєкт бюджету на 2024 рік з власними доходами загального фонду бюджету у понад 1,5 трлн грн та видатками загального фонду у 3,1 трлн грн. Головний пріоритет – оборона і безпека, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, на це буде спрямовано більше половини всіх ресурсів бюджету – майже 1,7 трлн грн. 

У державному бюджеті на 2024 рік пропонують збільшити витрати на програми стимулювання економічної активності, підтримку бізнесу та створення робочих місць, зокрема, на це направлять 42 млрд грн, повідомив Шмигаль наприкінці вересня.

В Україні очікувалося зростання реального ВВП на рівні 5%, номінального – до 7,8 трлн грн у 2024 році. Про це йшлося в основних прогнозних макропоказниках економічного і соціального розвитку, на яких ґрунтувався проєкт держбюджету-2024.

11 жовтня Підласа повідомила, що до державного бюджету 2024 року подано 1620 поправок на загальну додаткову суму 12,5 трлн грн. Для порівняння: у 2022-му депутати подали до державного бюджету-2023 1270 пропозицій на загальну суму 3,7 трлн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні