Категорія
Новини
Дата

ВВП у вересні зріс на 9,1%. В Мінекономіки відзначили вклад бізнесу, який пристосувався до нових викликів

Зростання ВВП України у вересні 2023-го порівняно з вереснем минулого року становило близько 9,1% (±2%), повідомила пресслужба Мінекономіки з посиланням на попередні оцінки. Такий показник досягнуто, зокрема, завдяки здатності бізнесу пристосовуватися до нових викликів, вважає перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За січень–вересень 2023 року зростання ВВП оцінюється на рівні 5,3% у порівнянні з відповідним періодом минулого року.
  • У вересні більшість ключових видів економічної діяльності демонстрували позитивні результати, зазначила Свириденко. За її словами, окрім низької статистичної бази порівняння, це пояснюється ще й «високою здатністю бізнесу пристосовуватися до нових викликів, а також допомогою з боку держави та міжнародних партнерів». 
  • Свириденко наголосила, що значний позитивний внесок у ВВП у вересні мала й сфера послуг. Вона поєднує декілька складових, зокрема сферу державного управління та оборони, фінансування якої є пріоритетним під час війни.
  • За її словами, у вересні наростили виробництво підприємства харчової промисловості. Це відбулося в умовах збільшення сировинної бази з боку сільгоспвиробництва й налагодження нових шляхів поставок продукції.  
  • Також позитивна динаміка спостерігалася в сферах машинобудування та виробництва будівельних матеріалів – тут зростання відбувалося завдяки реалізації проєктів відновлення, і зокрема реалізації урядової програми єОселя
  • Водночас приріст у добувній промисловості пояснюється накопиченням запасів вугілля і газу на зиму, йдеться у повідомленні Мінекономіки.
  • Ремонтна кампанія об’єктів генерації та мереж, перманентні пошкодження мереж через бойові дії в окремих регіонах і надзвичайно теплі погодні умови стримували виробництво й споживання електроенергії (порівняно з вереснем 2022-го).
  • Найбільшими стримуючими факторами для росту економіки у вересні залишалися безпекова ситуація, руйнування виробничих потужностей окремих підприємств (переважно на сході країни) та логістичні обмеження для експортерів.

Контекст

Урядовий прогноз, закладений у проєкт держбюджету на 2024 рік, передбачає зростання ВВП на 5%, інфляцію у 10,8%, а середньорічний курс – 41,4 грн/$. На початку жовтня заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук заявив, що НБУ переглядає свій макропрогноз у бік зменшення інфляції та збільшення зростання ВВП. Основні прогнозні показники регулятор оголосить 26 жовтня під час монетарного брифінгу.

У 2023-му українська економіка демонструвала більш стрімке зростання, ніж очікувала більшість профільних стейкхолдерів – як приватних, так і державних. Та після досягнення 75% від довоєнного ВВП відновлення економіки вже не буде таким швидким, вважають основні незалежні прогнозисти. Надалі темпи відновлення ще більше залежатимуть від безпекових ризиків.

Інвесткомпанія Dragon Capital переглянула свій макроекономічний прогноз на 2024 рік і тепер очікує зростання ВВП України не більш ніж на 5% замість 8%. Причина – довша тривалість гарячої війни з Росією, ніж очікувалося раніше, заявив засновник і СЕО Dragon Capital Томаш Фіала в ефірі YouTube-проєкту «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» від Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні