Голова МВФ Крісталіна Георгієва /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Зростання ВВП, сповільнення інфляції, гнучкість курсу. Голова МВФ назвала головні досягнення України за програмою EFF

Голова МВФ Крісталіна Георгієва Фото Getty Images

Міжнародний валютний фонд під час підготовки до другого перегляду програми розширеного фінансування (EFF) відзначив щонайменше три важливі досягнення України, пов’язані зі стабілізацією економіки. Про це сказала 12 жовтня директор-розпорядниця Фонду Крісталіна Георгієва на пресконференції в Марракеші, пише «Укрінформ».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • По-перше, відновлення економічного зростання в Україні, зазначила голова МВФ. «Зараз ми прогнозуємо зростання приблизно до 3%. У нас був діапазон від 1% до 3%, і ми схиляємося до вищої межі цього діапазону», – пояснила Георгієва.
  • По-друге, показник інфляції в Україні був приведений до однозначних цифр, чого можуть досягти не всі економіки навіть у мирний час, вважає вона. Голова МВФ наголосила, що рівень інфляції в Україні був високим і знизився завдяки «продуманій політиці».
  • По-третє, за її словами, Україна має солідні міжнародні резерви, що дало змогу НБУ почати втілення заходів щодо керованої гнучкості обмінного курсу.

Контекст

Верховна Рада 27 липня ухвалила законопроєкт про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості. Це одна з головних умов програми з МВФ на $15,6 млрд.

2 жовтня до України вперше за понад три роки прибула з візитом місія МВФ. А вже 4 жовтня керівництво Фонду повідомило про відновлення роботи постійного представництва МВФ в Україні.

Українській владі вдалося досягнути суттєвого прогресу у виконанні зобов’язань за програмою розширеного фінансування, проте все ще залишається «важлива робота», заявив голова місії МВФ в Україні Гевін Грей.

За його словами, необхідно прийняти новий статут Оператора газотранспортної системи (ОГТС). Все ще чекає на розв’язання законодавчим шляхом питання податкових перевірок бізнесу, додав він.

Також Грей зазначив, що влада України має розробити концептуальну записку щодо програми пільгового кредитування, відомої як «5-7-9», де мало б бути викладено бачення поліпшення її моніторингу та недопущення негативних наслідків для фінансового сектору внаслідок її реалізації. 

Крім того, в МВФ розраховують на внесення змін до закону про протидію відмиванню коштів і фінансуванню тероризму. «Питання щодо публічно значущих персон (PEP) мусить бути вирішено», – наголосив голова місії МВФ.

Раніше МВФ повернув довгостроковий прогноз щодо України до огляду світової економіки (World Economic Outlook), згідно з ним ВВП України у 2023 році зросте на 2%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні