Категорія
Новини
Дата

ЗСУ відбивають атаки окупантів біля восьми населених пунктів, артилерія уразила девʼять ворожих пунктів управління – Генштаб

Збройні Сили України відбили атаки російських окупантів поблизу восьми населених пунктів. Протягом доби авіація Сил оборони завдала 12 ударів по місцях зосередження живої сили і техніки противника, повідомив Генеральний штаб.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Сили оборони успішно відбили атаки противника в районах населених пунктів Спірне, Майорськ, Одрадівка, Весела Долина, Водяне, Авдіївка, Безіменне та Новогригорівка», – йдеться в ранковому зведенні Генштабу.
  • Зазначається, що противник намагається повністю окупувати Донецьку область, утримати захоплені території та зірвати активні дії українських військ на окремих напрямках.
  • Підрозділи протиповітряної оборони України на різних напрямках знищили два ворожі літаки (Су-25 та Су-24М), один вертоліт Мі-8 та БПЛА.
  • Підрозділи Ракетних військ і артилерії завдали ураження по девʼяти пунктах управління бригадного та батальйонного рівнів і по трьох районах зосередження живої сили та бойової техніки противника. Втрати російських окупантів наразі уточнюються.
  • Згідно з повідомленням, у населених пунктах Чаплинського району Херсонської області російські окупанти розквартировуються у домівках місцевих жителів, подекуди виганяючи власників з дому.
  • Російська армія щодня зазнає суттєвих втрат у живій силі та намагається їх компенсувати у різний спосіб. Військове керівництво продовжує пошук бажаючих воювати серед ув’язнених, зокрема в колоніях Тульської області.
  • В Луганській області окупанти відключили мобільний інтернет і продовжують вивозити у бік РФ награбоване майно, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай.
  • «В області відключено мобільний Інтернет. Як пояснює місцевий оператор, це розпорядження органів окупаційної влади – для гарантування обороноздатності та безпеки. Раніше вони на цих питаннях не акцентували увагу», — написав він.

Контекст

Загальні бойові втрати противника з початку вторгнення орієнтовно склали: особового складу – близько 53 650 осіб ліквідовано, танків – 2180 одиниць, бойових броньованих машин – 4665, артилерійських систем – 1290, РСЗВ – 311, засобів ППО – 167, літаків – 246, гелікоптерів – 215, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 908, крилатих ракет – 233, кораблів/катерів ‒ 15, автомобільної техніки та автоцистерн – 3501, спеціальної техніки ‒ 120.

Найбільших втрат противник зазнав на Харківському та Донецькому напрямках.

Український контрнаступ у Харківській області російське верховне командування явно заскочив зненацька. Наступ розпочався 6 вересня після інтенсивної дводенної артпідготовки.

Наразі російські окупаційні війська розгромлені у Харківській області. За 6–11 вересня, за даними Генерального штабу, знищено 2850 окупантів та 590 одиниць техніки, вартість яких, за оцінкою Forbes, перевищує $670 млн

Значну частину техніки було знищено в ході контрнаступу на Харківщині (яка саме – важко достеменно встановити). Втрати противника становили 86 танків та 158 бойових броньованих машин, 106 артилерійських систем, 159 автомобілів та 46 одиниць іншої техніки.

Найдорожча втрата противника – комплекс радіоелектронної боротьби «Москва-1» ($57 млн), який було знищено в Запорізькій області. На Харківщині ж окупанти втратили винищувач-бомбардувальник Су-34 ($36 млн) та контрбатарейну радіолокаційну систему «Зоопарк-1М» ($25 млн).

Нова оборонна лінія РФ мала проходити річкою Оскол, але українські частини продовжують просуватися на схід.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні