Категорія
Новини
Дата

Звільнення Кудрицького загрожуватиме здатності донорів підтримувати «Укренерго», — лист МФО до прем’єр-міністра Шмигаля

1 хв читання

Голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький /Сергій Пірієв

30 серпня Володимир Зеленський вирішив, що Голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький має написати заяву про звільнення за власним бажанням. Кудрицький відмовився це робити. Що далі? Фото Сергій Пірієв

Відповідно до найвищих стандартів корпоративного управління, ухвалити рішення про звільнення Володимира Кудрицького з посади керівника «Укренерго» може лише повністю укомплектована і незалежна наглядова рада. У наглядовій раді «Укренерго» з квітня 2022 року бракує одного незалежного члена. Про це йдеться у листі від представників міжнародних фінансових організацій (МФО) до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Документ є у розпорядженні Forbes.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Посол ЄС в Україні, представники Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Міжнародної фінансової корпорації (IFC), а також бізнес-омбудсмен звернулися з листом до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо можливого звільнення Володимира Кудрицького з посади керівника «Укренерго».
  • Можливе звільнення Володимира Кудрицького може поставити під загрозу здатність МФО підтримувати «Укренерго», йдеться у листі.
  • Одне з ключових умов фінансування «Укренерго» з боку МФО – більшість незалежних членів у наглядовій раді компаній. З квітня 2022 року у наглядовій раді «Укренерго» вакантне одне місце, а незалежних членів та представників держами – по троє.
  • Стандарти корпоративного управління, у тому числі використання фінансування від МФО, передбачають виключне право наглядової ради призначати або звільняти голову правління «Укренерго». Тому повідомлення ЗМІ про тиск на нього з метою звільнення викликають занепокоєння, йдеться у листі.
  • Автори листа просять, щоб рішення щодо зміни голови правління «Укренерго» враховувало думки укомплектованої наглядової ради. Номінаційний комітет має призначити незалежного члена «Укренерго», а доти управлінські рішення варто призупинити, йдеться у листі.

Контекст

30 серпня під час Ставки Верховного головнокомандувача президент України Володимир Зеленський вирішив, що Голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький має написати заяву про звільнення за власним бажанням. Причина рішення Ставки – незавершені захисні конструкції навколо підстанцій «Укренерго», що після російського масованого обстрілу 26 серпня призвело до перебоїв із постачанням електрики.

«Укренерго» – оператор української енергосистеми, від стабільної роботи якого залежить енергетична безпека країни. Володимир Кудрицький займає посаду голови правління «Укренерго» за контрактом, строк якого спливає у серпні 2025 року.

Нині у наглядовій раді «Укренерго» шість членів: незалежні – Даніель Доббені, Педер Андреасен, Роман Піонковскі, та представники держави – Юрій Бойко, Юрій Токарський, Олександр Баранюк. Одне місце вакантне, відколи у квітні 2022 року Міністерство енергетики припинило повноваження незалежного члена наглядової ради Деяна Остоїча у звʼязку з поданою ним заявою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд