Категорія
Новини
Дата

«Звільнення Кудрицького політично мотивоване». Два незалежних члени наглядової ради «Укренерго» повідомили про тиск і подали у відставку

2 хв читання

Незалежні члени наглядової ради «Укренерго», експрезиденти асоціації операторів європейської континентальної мережі ENTSO-E – Данієль Доббені та Педер Андреасон – подали у відставку після того, як інші чотири члени НР із шістьох проголосували за відставку голови правління компанії Володимира Кудрицького.

Кудрицького звільнили з порушенням принципів корпоративного управління, без доказу його помилок та зловживань, що є неприйнятним і може позначитися на подальшій співпраці «Укренерго» з операторами – членами ENTSO-E, написали Доббені та Андреасон у своїй спільній заяві.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • «Рішення про дострокове звільнення керівника «Укренерго» є політично вмотивованим і, за результатами представленого звіту, для нього не має жодних обґрунтованих підстав», – кажуть Доббені й Андреасон.
  • За відставку Кудрицького проголосували члени наглядової ради Юрій Бойко, Юрій Токарський, Олександр Баранюк і поляк Роман Піонковскі 2 вересня. Засідання скликав сам Кудрицький, щоб представити звіт щодо забезпечення захисту об’єктів високовольтної мережі під час російських атак та обговорити ситуацію навколо компанії в публічній площині.
  • «З перших днів нашої роботи в наглядовій раді «Укренерго» ми відчували політичний тиск і спостерігали постійні спроби в обхід конкурсу призначити в правління компанії людей, професійні якості яких викликали сумніви», – йдеться у спільній заяві.
  • Під час засідань наглядової ради, за словами Доббені і Андреасона, вони регулярно отримували звіти від менеджменту про негативний вплив на репутацію компанії анонімних джерел в соцмережах та тиск на співробітників з боку правоохоронних органів.
  • Робота Кудрицького влаштовувала незалежних членів наглядової ради. «Укренерго» за його правління, кажуть Доббені і Андреасон, успішно виконувало основні стратегічні цілі попри російське вторгнення.
  • «Побудувано понад 60 об’єктів унікального комплексного антидронового захисту на високовольтних підстанціях. Темпи відновлення високовольтної мережі після безпрецедентних ракетних і дронових атак дозволяли компанії в повній мірі виконувати функцію оператора енергосистеми», – нагадують вони.
  • За час повномасштабної війни «Укренерго» залучило понад €1,5 млрд міжнародної підтримки на відновлення енергосистеми, підтримку ліквідності та будівництво інженерного захисту. «Це свідчення прозорих закупівельних процесів в Компанії та її бездоганної репутації серед міжнародних стейкхолдерів», – йдеться у спільній заяві.
  • Доббені і Андреасон допомагали «Укренерго» успішно інтегруватися з ENTSO-E, гарантувати політичну та бізнесову незалежність.

Контекст

«Укренерго» – оператор української енергосистеми, від стабільної роботи якого залежить енергетична безпека країни. Володимир Кудрицький займав посаду голови правління «Укренерго» за контрактом, який мав закінчитися у серпні 2025 року.

30 серпня під час засідання Ставки верховного головнокомандувача президент України Володимир Зеленський вирішив, що Кудрицький має написати заяву про звільнення за власним бажанням. Причина рішення Ставки – незавершені захисні конструкції навколо підстанцій «Укренерго», що після російського масованого обстрілу 26 серпня призвело до перебоїв із постачанням електрики.

У чому реальні причини звільнення Кудрицького, кому це вигідно, та якими можуть бути наслідки, читайте у статті Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд