Рідні сестри Оксана Бішко й Ілона Сич не думали, що проєкт перетвориться на справжній косметичний бізнес /предоставлено пресс-службой
Категория
BrandVoice
Дата

SISTERS: «Український ринок для багатьох брендів професійної косметики часто зарезервований за Росією. Ми хочемо показати світу, що Україна існує»

Рідні сестри Оксана Бішко й Ілона Сич не думали, що проєкт перетвориться на справжній косметичний бізнес Фото предоставлено пресс-службой

Розповідаючи в Instagram про особливості професійного догляду за волоссям, рідні сестри Оксана Бішко й Ілона Сич не думали, що проєкт перетвориться на справжній косметичний бізнес. За понад шість років їм вдалося відкрити чотири магазини професійних засобів догляду за волоссям, обличчям і тілом SISTERS у Рівному, Львові та Луцьку, запустити інтернет-магазин косметики, отримати близько 20 000 постійних клієнтів і розпочати напрям SISTERS.Distribution з 300 партнерами, зокрема салонами краси, магазинами професійної косметики та клініками естетичної косметології по всій Україні. У 2022 році, коли професійний косметичний бізнес здебільшого зазнав збитків, SISTERS відкрили два нові магазини на заході Україні, привели в Україну кілька нових професійних брендів і збільшили виручку на 25%. Як їм це вдалося?

Як ви зрозуміли, що із сестер-блогерок ви хочете стати підприємицями? Рідко хто з instagram-дівчат відкриває фізичні магазини. 

Ілона: В 2017 році український бʼюті-блогінг в Instagram лише зароджувався, ми з Оксаною ділилися українською мовою відгуками про професійні засоби та навчали дівчат доглядати за волоссям. Рівне – невелике місто, де бракувало доступної професійної косметики та інформації про неї. Дівчата мріяли спробувати круті бренди, але боялися їх купувати в дорогих салонах. Ми починали з того, що розливали професійну косметику в невелику тару і ділили між підписниками. Перші продажі проводили досить незвично – роздавали маленькі пакетики з косметикою в самому центрі міста дівчатам, які потім ставали нашими клієнтками. Одного разу Оксана не змогла донести до місця зустрічі сумку з косметикою вагою понад 10 кг і викликала таксі. Тоді ми зрозуміли, що нам потрібен фізичний магазин. Так на величезному ентузіазмі, любові до того, що ти робиш і бажанні допомогти таким самим дівчатам, як і ми, отримати доступну косметику високої якості і виник бренд SISTERS. 

предоставлено пресс-службой

За понад шість років їм вдалося відкрити чотири магазини професійних засобів догляду за волоссям, обличчям і тілом SISTERS у Рівному, Львові та Луцьку, запустити інтернет-магазин косметики Фото предоставлено пресс-службой

Як бренд SISTERS зустрів війну 24 лютого 2022 року? Які були складнощі у перші місяці? 

Ілона: Війну ми зустріли досить стабільним бізнесом з двома магазинами SISTERS у Рівному та Львові, інтернет-магазином косметики та новим напрямом дистрибуції SISTERS.Distribution. На самому початку вторгнення деякі бренди не вірили, що нам треба везти товари. Так, одна корейська компанія розпродала наше оплачене замовлення, бо думала, що ми вже не будемо працювати під час війни. Хоча через тиждень ми вже налагодили логістику транзитом через Польщу, куди долітав вантаж, а потім вже через кордон їхав для розмитнення в Україну. У 2022 році ми прийняли рішення, що головним критерієм при виборі брендів у дистрибуційний портфель нашої компанії є їхня відсутність на ринку Росії.

І багато професійних косметичних брендів працюють у Росії?

Оксана: На жаль, український ринок для багатьох компаній професійної косметики часто зарезервований за Росією. Ми неодноразово про це дізнавалися, наприклад, на одній із найбільших виставок б’юті-брендів з усього світу Cosmoprof Worldwide Bologna. На виставці новиною для нас стало те, що деякі професійні бренди роками були представлені в Україні , але дистриб’ютором були компанії з росії, і водночас українського представника не було. Тому з 2022 року дуже багато брендів дізналися, що чомусь та чи інша компанія не зможе працювати на території України. І взагалі російські дистриб’ютори схожі на узурпаторів, адже вони бронюють Казахстан, Узбекистан, Туркменістан, Білорусь. Добре, що наш ринок вона вже ніколи не забронює.

Ілона: За цей рік ми відмовилися від семи брендів, які висловили неоднозначну позицію щодо війни. Одного разу ми розірвали ексклюзивний контракт з оплаченим замовленням в день, коли наші логісти вже повинні були відправляти товар в Україну, бо компанія повідомила, що виходить на ринок Росії. Коли власник одного французского бренду почав нам розповідати що «сварка між вашими братськими народами колись закінчиться і буде мир», ми висловили свою непохитну позицію щодо таких брендів, і перемовини швидко завершилися. Але не всі такі. Один із власників шведського бренду Bjørn Axén, який ми зараз ексклюзивно представляємо в Україні, запевнив нас, що вони без роздумів пішли з Росії і не повернуться туди до завершення війни. Вони допомагають українцям у Швеції і зараз у їх Академії перукарського мистецтва безкоштовно навчається українець. Вболіваємо за його успіхи. На жаль, таких ціннісних брендів небагато, але ми їх знаходимо. І ми раді, що можемо стати провідником України на світовому бʼюті-ринку. В портфелі SISTERS зараз близько 150 брендів, а у SISTERS.Distribution – ексклюзивна дистрибуція в Україні трьох професійних засобів для волосся Curlyshyll, Rated Green, Björn Axén і чотири бренди для обличчя – By Wishtrend; Dear,Klairs; I’m from; Cos de Baha.

предоставлено пресс-службой

За понад шість років їм вдалося відкрити чотири магазини професійних засобів догляду за волоссям, обличчям і тілом SISTERS у Рівному, Львові та Луцьку, запустити інтернет-магазин косметики Фото предоставлено пресс-службой

Дослідження кажуть, що для багатьох українців зараз важливо, як бренди допомагають іншим під час війни. Яка благодійна діяльність у SISTERS? 

Оксана: SISTERS активно допомагає. Ми вже перерахували 1,5 млн грн на офіційні рахунки Міністерства оборони, медичних закладів і волонтерських організацій. І самостійно придбали та передали на фронт два авто, два дрони та спецвзуття на роту військових.

Як SISTERS.Distribution допомагає своїм партнерам, чи проводите навчання для брендів, допомагаєте за маркетингом? 

Оксана: З початком війни багато наших колег і партнерів SISTERS.Distribution постраждали чи втратили свої бізнеси, дехто переїхав до нас на Західну Україну. І це вже next level розвитку бізнесу, коли ти підтримуєш своїх партнерів, навчаєш їх, маєш дружні стосунки і допомагаєш їм розвиватися у складні часи. Одна з переваг роботи з ексклюзивним дистриб’ютором – це навчання. Ми багато навчаємося самі, бренди проводять навчання по лінійкам продукції та з особливостей використання. Допомагаємо партнерам з маркетингом, не лише з тим, що дає бренд, але самостійно робимо український контент і багато фотосесій. Маркетинг у цьому бізнесі дуже важливий, тому ми направляємо партнерам промо-продукцію на тестування, безкоштовні семпли, робимо спеціальні знижки та допомагаємо з роботою з інфлюенсерами.

предоставлено пресс-службой

Сестри Оксана Бішко й Ілона Сич не думали, що проєкт перетвориться на справжній косметичний бізнес Фото предоставлено пресс-службой

Ілона: На жаль, іноді деякі компанії намагаються купити косметику в інших країнах і просто нелегально її завезти для подальшого продажу в Україні. Але так вони залишаються без навчальної та маркетингової підтримки офіційного дистрибʼютора, яка покращує результати бізнесу більше, ніж просто знижка – це перше. А друге – це те, що в такий важкий час вони роблять суттєву шкоду для економіки України, ухиляючись від сплати податків і мита, завозячи контрабанду.

Як змінився попит на професійну косметику під час війни, адже багато жінок виїхали за кордон? 

Ілона: На початку війни ми навіть тестували міжнародну доставку для тих, хто виїхав, але на Західній Україні багато хто повернувся додому. Також відбулася внутрішня міграція. Ми бачимо в наших магазинах клієнтів із Харкова, Запоріжжя, Дніпра, Херсона, Маріуполя. В цих регіонах позакривался також салони та магазини партнерів, але вони відкрилися на Західній Україні. 

предоставлено пресс-службой

За понад шість років їм вдалося відкрити чотири магазини професійних засобів догляду за волоссям, обличчям і тілом SISTERS у Рівному, Львові та Луцьку, запустити інтернет-магазин косметики Фото предоставлено пресс-службой

Оксана: Українські жінки просто неймовірні. Вони не знають, що їх чекає завтра, але зараз, під час війни, хочуть проживати найкращі моменти свого життя, турбуватися про себе і купувати собі те, що раніше, можливо, собі не дозволяли. Ми бачимо це у зростанні продажів, тому почали активно розвиватися та відкривати нові магазини. 

Ви не побоялися відкрити під час війни нові магазини. Які майбутні плани SISTERS? 

Ілона: Ми планували відкриття раніше, але з початком війни зрозуміли, що треба не відкладати розвиток. Звичайно, зараз відкривати нові магазини набагато складніше: дорожче, бо підвищилися в 2-3 рази ціни на матеріали, частина заводів з виробництва меблів і матеріалів були на Сході, є брак чоловічої сили, бо багато працівників, які робили ремонти, зараз у ЗСУ. Ми відкрили новий магазин SISTERS у Луцьку та другий у Львові. Зараз плануємо оновлення магазину в Рівному в новій концепції, де хочемо поєднати продажі, обслуговування та харчування. В новому SISTERS&Co буде кавʼярня та зона відпочинку. А з великих планів – відкриття у Львові власної клініки апаратної косметології. І звичайно, будемо активно розширювати ексклюзивний портфель брендів професійної косметики в SISTERS.Distribution.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Предыдущий слайд
Следующий слайд
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине