Ірина Волк, генеральна менеджерка компанії Dell Technologies в Україні
Категория
Партнерский материал
Дата

Лідерство в часи глобальних змін. Як керівникам адаптуватись та зберегти продуктивність — розповідають Dell Technologies

Ірина Волк, генеральна менеджерка компанії Dell Technologies в Україні

Ірина Волк, генеральна менеджерка компанії Dell Technologies в Україні та кластері країн Північно-Східної Європи, до якого належать Азербайджан, Молдова, Вірменія та Грузія, розповіла про складнощі лідерства в епоху глобальних змін.

2022 рік приніс багато викликів, із якими світовій спільноті довелося зустрілися вперше. Жорстку перевірку пройшло усе: від стосунків між людьми до корпоративних моделей та бізнес-процесів. Відтак змінилося життя як окремого громадянина, так і великих міжнародних корпорацій, до яких також належить і американський комп’ютерний гігант Dell Technologies. Проте відповідальність регіональних керівників компанії не залишилася на тому ж рівні, а посилилася в кілька разів.

Якою є роль лідера в епоху глобальних змін та великих криз?

Кризи та зміни супроводжували нас завжди. Цифровий вимір сьогодення лише надав їм прискорення та більш глобального характеру. Зазвичай ми кажемо, що зміни є неминучими. До того ж вони ще й дуже болючі. 

Для будь-якого лідера розуміння того, що він створює та які цінності за цим стоять, є головним орієнтиром на шляху подолання будь-яких криз.

Насправді лідер — це провідник змін. Люди природно бояться пертурбацій та криз, тож найперше завдання лідера – досягати мети, проводячи свої команди через зміни. Це потребує від керівника особливого набору якостей, навичок та компетенцій. Серед останніх — ефективні комунікації, оптимізм, відкритий світогляд, вміння «тримати удар». Кризи та зміни – це тригери для створення або оновлення філософії компанії. Так, для будь-якого лідера розуміння того, що він створює та які цінності за цим стоять, є головним орієнтиром на шляху подолання будь-яких криз. 

Зараз — період обмеженого планування та можливостей. Чи можуть керівники перетворити обмеження в нові можливості?

Планування — мій особливий центр уваги. Як «людина-план», я завжди вважала системне планування своєю сильною рисою. Проте впродовж пандемії та війни я навчилася приймати той факт, що плани в бізнесі та в особистому житті можуть руйнуватися. Головне при цьому — не відступати від своїх намірів. Справжній лідер не одягає рожеві окуляри, а визнає наявність мінусів; діє швидко, мінімізуючи негативні наслідки, та перегруповується залежно від обставин для втілення нових сценаріїв створення бізнес-цінності. 

Саме тому сьогодні неможливо бути успішним менеджером без здатності конвертувати зміни на конкурентні переваги. Є така компетенція — strategic agility. Вона передбачає створення альтернативних сценаріїв, гнучкість і здатність швидко приймати рішення. Це дає можливість маневрувати та бути успішним попри зовнішні обставини.

Як вибудувати життєстійкий бізнес-підхід в компанії?

ДНК незламності для мене – це оптимізм та послідовність у діях, які зазвичай ідуть наперекір глибині проблеми та ширині невизначеності.

Уміння швидко прийти до тями після удару долі, а після цього – продовжити свій шлях, наявне лише в компанії, де корпоративна культура передбачає відсутність страху помилитися та роботу на загальний результат. Неможливо штучно демонструвати стійкість. Вона напряму залежить від зрілості лідера та відтворення цієї життєстійкості кожного дня на всіх рівнях у компанії. Це знаходить своє відображення в рішеннях, у ставленні до команди та клієнтів. 

Зрілий лідер – це «голос розуму», який надає колективу потрібну перспективу та опору в ситуаціях хаосу та невизначеності. Водночас він завжди залишається відкритим до навчання в інших та охоче приймає альтернативні точки зору.

Чи вдалий зараз час для ревізії своїх цілей і цінностей?

Ревізія своїх цілей і цінностей завжди на часі. І у сприятливі періоди такий перегляд навіть більш важливий. У кризу все непотрібне та штучне злітає само собою. Коли штормовий вітер збиває тебе з ніг, ти, як правило, маєш чіткі відповіді на всі запитання. А коли штиль навколо, то око замилюється, і є ризики підміни цінностей, девальвації цілей та надмірної любові до комфортного існування.

Що означає бути лідером ІТ-компанії в Україні? 

Я в цій сфері занадто давно і можу сказати, що головна риса ІТ-індустрії – це постійні зміни, інновації та технологічні прориви. Колись мені здавалося, що я повинна знати все. Але бути лідером IT для мене – це, перш за все, тримати свої очі та вуха відкритими та не прагнути бути найрозумнішою людиною в кімнаті. У керівника ІТ-компанії має бути фокус на створення міцної команди (з правильним skills set), виведення її на рівень високої продуктивності та подальшого сталого розвитку.

Як «тримати удар» і швидко оговтатися після невдачі?

Бізнес можна порівняти з рингом, адже тут також потрібна вміла стратегія захисту та нападу. Можна піти в нокаут, але це ще один урок у процесі побудови більш ефективної стратегії захисту на майбутнє. Коли ж навпаки — отримуєш «нокаут», потрібно оговтуватись, брати відповідальність за розв’язання проблеми. 

У мене давно є перелік речей, що можуть мене «підкосити». Тож коли життя б’є по голові, я повертаюсь до цього списку й кажу собі: «Ну добре, це ще не кінець світу». А також мені дуже допомагає порівняння своєї ситуації з проблемами глобального масштабу або з викликами світових лідерів. Тоді спроба жаліти себе відразу зникає.

Як прийняти невизначеність сучасного світу та майбутнього України зокрема?

Мати свою визначеність. Тільки так. Свої мрії, цілі, наміри та віру. Це все, що потрібно для цього прийняття.

Лідерство в часи глобальних змін. Як керівникам адаптуватись та зберегти продуктивність — розповідають Dell Technologies /Фото 1

Ірина Волк, генеральна менеджерка компанії Dell Technologies в Україні

З якими викликами стикаються жінки в ІТ-компаніях у сенсі гендерної рівності?

На мій погляд, головний виклик жінки в ІТ – це власноруч створена «скляна стеля». Україна дуже багата на талановитих жінок, а інформаційні технології – украй цікавий, інноваційний сектор. Тут, як ніде, можна знайти гарний баланс приватного життя та цікавої роботи й побудувати успішну кар’єру. 

Формула успіху в кожного своя. Успішна менеджерка у моїх очах виглядає як результативна, енергійна, оптимістична особистість, яка здатна ефективно співпрацювати та комунікувати з командою. І, що вкрай важливо, вона має залишатися собою, не намагатися відтворювати чиюсь формулу успіху.

Чи залишається у керівника місце для роботи зі страхами, невизначеністю та невпевненістю в собі?

Абсолютно так. Я не бачу багато сенсу створювати образ непохитної твердині. Справжній лідер – вразливий. Мені більше імпонує персональна ідентичність, аніж створення штучного героїзму. Розуміння своїх страхів, «червоних» і «сліпих зон» – це частина процесу самовдосконалення, який і робить лідера зрілим. Остання якість, а саме вміння керувати своїми «червоними зонами», особливо важлива у кризових ситуаціях. Команда завжди відчуває, що стоїть за твоїми сльозами – сила чи слабкість. У мене, як і в кожної людини, є страхи, невизначеність та невпевненість. Так сталося, що на початку 2022 року я розпочала працювати з персональним наставником. Це допомогло мені стабілізуватися та тримати контроль над своїм станом.

Серед багатьох якостей ви обираєте Grit, Agility, Trust (сміливість, спритність, довіра). Чому саме ці якості?

Ця «трійка» безпосередньо причетна до всього, чого я досягла у своєму житті, а grit – взагалі моя природна риса. Я дуже вперта і працьовита людина. До того ж я більше марафонець, аніж спринтер, тому ніколи не розраховую на швидкі перемоги. 

Grit завжди добре доповнюється agility. Гнучкість, спритність додають не стільки азарту, скільки здатності знаходити вихід з будь-якої ситуації. Ну а trust – це найважливіший атрибут успіху лідера, але й найскладніший. Напрацювання довіри – довгий, системний процес, та він вартий інвестування часу й енергії.

Чому великі лідери часто мають приймати конкуруючі рішення, а не обирати між протилежними варіантами?

Світ, у якому ми живемо та намагаємося досягти результату, занадто складний, конкурентний та багатовекторний у сенсі прийняття рішень. Інстинктивно ми аналізуємо варіанти та обираємо між ними, щоб прийняти рішення. Мислення «або/або» інколи буває корисним у короткостроковій перспективі, але стратегічно воно може призводити як до втрати конкурентної переваги, так і до загострення внутрішньої боротьби.

У статті Solving Tough Problems Requires a Mindset Shift (розміщена в Harvard Business Review) Marianne W. Lewis та Wendy K. Smith розкривають тему визнання парадоксів та лідерів, які обирають не «або/або», а «і/і» мислення. Замість того, щоб обирати між варіантами, вони приймають конкурентні вимоги одночасно.

Люди з парадоксальним складом мислення генерують більш творчі реакції на психологічний тиск і напругу. Вони здатні розпізнавати, приймати та керувати розбіжностями заради пошуку неочікуваних або нестандартних рішень. Ба більше, вони роблять усе можливе, щоби ці відмінності взаємно посилювалися та сприяли розвитку єдиної справи.

Що дозволяє вам тримати баланс у житті? 

Мій баланс підтримують так звані «три колеса» – це мої рідні, робота та самореалізація через цікаві проєкти, інтереси, хобі. Тож, якщо раптом одне «колесо» спустило, я не боюся втратити рівновагу. Це не просто мої опори, а рушійна енергія, яка надає життю сенсу та сили.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Предыдущий слайд
Следующий слайд
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине