Віра Вітинська, CEO Eldorado.ua. Фото: Артем Галкін
Категория
BrandVoice
Дата

Вклад у людський капітал – найвигідніша інвестиція. СЕО Eldorado.ua про самоосвіту, лідерство та підтримку працівників

Віра Вітинська, CEO Eldorado.ua. Фото: Артем Галкін

Свій шлях в Eldorado.ua Віра Вітинська почала у 2001 році як касирка-контролерка. Вже у 2020 році, трохи менше ніж за 20 років, жінка очолила компанію. Під її керівництвом бізнес пройшов пандемію, а нині — велику війну. CEO Eldorado.ua Віра Вітинська розповіла Forbes як компанія працює у воєнний час, підтримує працівників та трансформує підхід до лідерства.

Підтримка співробітників

Мережа присутня по всій країні, найбільшим викликом була і залишається робота у прифронтових зонах.

За останній рік довелося одночасно повністю перебудувати логістику, рятувати склади, надавати допомогу Силам Оборони, направляти техніку для гуманітарних потреб, займатися урегулюванням партнерських поставок, оптимізацією кількості магазинів, налаштуванням віддалених робочих місць та, не заважаючи ні на що, – продовжувати розвивати започатковані до вторгнення трансформаційні та діджитал-проєкти.

Вклад у людський капітал – найвигідніша інвестиція. СЕО Eldorado.ua про самоосвіту, лідерство та підтримку працівників /Фото 1

Працівники магазину Eldorado.ua Гомон Юля, Глухоманов Богдан та Кравченко Ігор. Фото: Артем Галкін

Від перших днів війни Eldorado.ua визначила пріоритетом безпеку співробітників та їх подальшу фінансову й психологічну підтримку. Перш за все, відбувалась евакуація та релокація людей із найбільш небезпечних регіонів, їх працевлаштування на нових місцях.

Основним завданням було вижити та убезпечити працівників. Віра стверджує, що пріоритетом була саме команда – тому прийняли рішення не проводити скорочень, надавати виплати. «Людиноцентричність — це основа цінностей нашої компанії, і ми доводимо це на практиці», – додає Віта Вітинська.

Зараз фокус HR-зусиль змістився на програми підтримки ментального та фізичного здоров’я. Зокрема, збережено програми страхування, діє проєкт з психологічної підтримки «Бережи себе» та ініціатива «Заради соловʼїної», щоб надихнути колектив більше спілкуватися українською.

Вклад у людський капітал – найвигідніша інвестиція. СЕО Eldorado.ua про самоосвіту, лідерство та підтримку працівників /Фото 2

Віра Вітинська, СЕО, Михайло Козлов, директор департаменту з роздрібної торгівлі, Андрій Острогляд, заступник директора департаменту з продажів та працівники магазину Eldorado.ua. Фото: Артем Галкін

176 співробітникам, мобілізованим до лав ЗСУ продовжують виплачувати матеріальну допомогу та підтримувати за індивідуальними потребами.

Як для компанії, що сповідує філософію «заради сімей», для Eldorado.ua важливо підтримувати сім’ї ВПО та постраждалих від війни. Тому минулого року компанія розпочала проєкт «Цеглинка для родини». Будь-хто може задонатити «цеглинку» за 23 грн для модульного житла родинам, які через війну втратили власне. 

Переосмислення лідерства та постійна самоосвіта

Інвестиції в розвиток та освіту залишаються ціннісним орієнтиром компанії. Зокрема, у 2022 році Eldorado.ua запустили для працівників корпоративний університет онлайн із різними навчальними програмами.

Окрім того, компанія вже два роки працює над перебудовою внутрішньої культури, у тому числі й серед управлінців. Серед іншого, трансформація має на меті розвиток концепту «сервісного керівника» – лідера, який не лише виконує операційні функції з управління, але й залучений до розвʼязання питань своїх працівників.

«Наші HR оцінюють психологічний стан у кожному департаменті. Відштовхуючись від результатів, ми співпрацюємо з керівниками, дивимось на те, як вони працюють зі своїми підлеглими. Загалом, керівники стали більш відкритими та емпатичними», – зазначає Віра.

Вклад у людський капітал – найвигідніша інвестиція. СЕО Eldorado.ua про самоосвіту, лідерство та підтримку працівників /Фото 3

Тетяна Нігматулліна, директор департаменту логістики, дистрибуції та сервісу, Андрій Острогляд, заступник директора департаменту з продажів, Тетяна Згурська, директор департаменту комерції, працівник магазину Богдан. Фото: Артем Галкін

Зі слів СЕО Eldorado.ua, ключові якості для сталого зростання та успішного лідерства – адаптивність і здатність до постійного навчання. Себе Віра Вітинська називає вічним студентом та впроваджує обов’язкові освітні ініціативи для працівників.

«У нас технологічний бізнес, ми не можемо стояти на місці. До того ж клієнт стає більш вимогливим до компанії. Тому ми практикуємо постійну бізнес-освіту, курси та тренінги, підвищення кваліфікації у кожній ланці. Як компанія ми даємо працівникам та керівникам можливість розвиватись, а результат уже залежить від їх власних зусиль та мотивації».

Відчувати тренди й зміни у динамічному світі, де постійно відбувається трансформація підходів, можливостей, відповідальності – надзвичайно важливо для керівника. Тому окремо для управлінців компанія розробила програму «Код лідера», щоб навчати керівників структурних підрозділів. Зараз у програмі задіяно вже 140 керівників різних бізнес-напрямків.

Вклад у людський капітал – найвигідніша інвестиція. СЕО Eldorado.ua про самоосвіту, лідерство та підтримку працівників /Фото 4

Працівники магазину Eldorado.ua Глухоманов Богдан та Кравченко Ігор. Фото: Артем Галкін

«Упровадити зміни неможливо, якщо не займаєшся самоосвітою. У нас до цього системний підхід: ми інвестуємо в розвиток кадрів, вони зростають професійно та залишаються лояльними до компанії. На сьогодні близько третини співробітників працюють у компанії вже понад 5 років, ще кілька сотень спеціалістів – понад 10-20 років».

Вклад у людський капітал – найвигідніша інвестиція. СЕО Eldorado.ua про самоосвіту, лідерство та підтримку працівників /Фото 5

Віра Вітинська, СЕО, Михайло Козлов, директор департаменту з роздрібної торгівлі, Андрій Острогляд, заступник директора департаменту з продажів, Наталя Віннікова директор департаменту по роботі з персоналом, Тетяна Нігматулліна, директор департаменту логістики, дистрибуції та сервісу , Тетяна Згурська, директор департаменту комерції та працівники магазину Eldorado.ua. Фото: Артем Галкін

Кадрове питання

Багато компаній в Україні відчувають кадрову кризу, у тому числі ритейлери. При цьому якщо керівний склад Eldorado.ua та департаменти, що можуть працювати віддалено, майже не зазнали змін, то з роздробом складніше.

Частина персоналу релокувались або виїхали, тому в магазинах є багато вакансій. Помітні також певні зміни на ринку праці: окрім базових потреб, кандидати все більше звертають увагу на цінності компанії та обирають місце роботи, орієнтуючись те, чи є бізнес соціально відповідальним.

Своєю чергою, Eldorado.ua трансформує сервісні підходи до клієнтів, переосмислює цінності, щоб залишатися улюбленою компанією як для працівників, так і так для клієнтів.

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Предыдущий слайд
Следующий слайд
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине