Володимир Путін і Нарендра Моді /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

Металургія, запчастини до літаків, машин та потягів. Росія звернулася за критичними товарами до Індії. Ексклюзив Reuters

Індія аж ніяк не проти збільшити свій експорт таким чином, адже країна намагається зменшити торговий дефіцит із РФ. Фото Getty Images

У роспорядження Reuters у Нью-Делі потрапив перелік товарів, які Росія просить у Індії, щоб покрити нестачу, спричинену санкціями. Forbes обрав ключові факти з матеріалу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Москва надіслала Індії список з-понад 500 позицій, які вона хотіла б закупити у Нью-Делі. За повідомленням чотирьох джерел, які знайомі із цим запитом, до цього списку увійшли деталі до літаків, автомобілів і поїздів, яких бракує російській промисловості через санкції.

Поки невідомо, скільки компонентів і запчастин піде на експорт до Росії, але джерело видання в індійському уряді розповіло, що масштаб запиту був незвичайний.

Це саме джерело додало, що Індія не проти збільшити свій експорт таким чином, адже країна намагається зменшити торговий дефіцит із РФ. Втім деякі індійські компанії занепокоєні, що можуть потенційно потрапити під санкції Заходу.

Джерело видання у Москві розповіло, що російське міністерство промисловості і торгівлі наказало своїм великим компаніям скласти список потрібного їм обладнання і сировини. Цей же інсайдер додав, що потрібні будуть додаткові обговорення про обсяги постачання, а також що такий запит про поставки надіслали не лише Індії.

Торгівля між Індією і Росією /Reuters

Інфографіка: торгівля між Індією і Росією. Фото Reuters

Росія надіслала свій запит за кілька тижнів до візиту в Москву міністра закордонних справ Індії Субрахманіама Джайшанкара, який відбувся 7 листопада. Під час візиту Джайшанкар сказав, що Індії потрібно збільшити експорт до Росії, щоб урівноважити торгівлю між країнами, адже наразі Росія більше продає в Індію, ніж купує у неї.

Міністра індійського МЗС супроводжували старші урядовці, які відповідають за сільське господарство, нафту і газ, порти і поставки, фінанси, хімічні речовини і добрива та торгівлю.

Санкції діють

Західні санкції підкосили деякі ключові індустрії Росії.

Авіалініям вкрай необхідні запчастини через те, що майже всі літаки в країні виготовлені за кордоном. Автозапчастин теж обмаль.

Індійський імпорт з Росії /Reuters

Інфографіка: індійський імпорт з Росії Фото Reuters

Інсайдер індустрії продажів авто у Росії розповів, що міністерство торгівлі склало список необхідних запчастин і розіслало його відповідним міністерствам інших країн, серед яких й Індія. Цей список розтягнувся на майже 14 сторінок і включає поршні, масляні насоси, котушки запалювання, бампери, паски безпеки і розважальні системи в авто.

Для літаків і гелікоптерів Росія просить 41 найменування, серед яких компоненти шасі, паливні системи, системи звʼязку та пожежогасіння, рятувальні жилети й авіаційні шини.

У списку необхідного, який потрапив до рук Reuters, зазначена також сировина для виробництва паперу, паперових пакетів та упаковки, а також матеріали та обладнання для виробництва текстилю, включаючи пряжу та барвники.

Російські виробники металів, такі як Nornickel, сказали, що санкції Заходу та власні санкції деяких постачальників ускладнили для промислових компаній закупівлю імпортного обладнання, запчастин, матеріалів і технологій.

Майже 200 пунктів списку стосуються металургії.

Індійський експорт у Росію /Reuters

Інфографіка: індійський експорт у Росію Фото Reuters

Росія десятиліттями була найбільшим постачальником військового обладнання для Індії і четвертим найбільшим ринком для індійських фармацевтичних продуктів.

Індія сподівається збільшити свій експорт до $10 млрд у найближчі місяці за рахунок виконання замовлень Росії, стверджує джерело видання в уряді.

Але деякі індійські компанії не надто поспішають експортувати свої товари в Росію, бо бояться санкцій Заходу, проблем із отриманням платежів і страховки. Санкцій бояться і великі індійські кредитори.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні