Падіння економіки Росії /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Війна
Дата

Повільно, але впевнено. Як санкції потроху зʼїдають економіку Росії – пояснює WP

Останні дані свідчать про те, що після літа ситуація суттєво погіршилася для Москви, і її більше не рятують безперервні прибутки від продажу нафти і газу, які в той час допомогли стабілізувати економіку. Фото Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

В ЄС уже готують девʼятий пакет санкцій проти Росії, а з 5 грудня повинно набути чинності ембарго на російську нафту. Та чи мали вплив на країну-агресорку попередні вісім пакетів санкцій? Washington Post розглянула останні показники російської економіки, щоб зʼясувати поточний стан справ у країні й спрогнозувати її перспективи. Forbes переклав матеріал.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Місяцями Путін заявляв, що «економічний бліцкриг» проти Росії провалився, але санкції Заходу через вторгнення в Україну завдають усе глибшої шкоди російській економіці. Через це армія Росії відчуває брак військового обладнання, що, в свою чергу, гальмує її здатність наступати в Україні чи виробляти нові ракети.

Останні дані свідчать, що після літа ситуація суттєво погіршилася для Москви, і її більше не рятують безперервні прибутки від продажу нафти й газу, які в той час допомогли стабілізувати економіку.

Економічні показники Росії

Цифри, які минулого тижня оприлюднило міністерство фінансів, свідчать, що ключовий економічний показник – податкові надходження від усіх секторів економіки, окрім нафто-газового, – упав на 20% у жовтні порівняно з минулим роком. А Росстат повідомив, що продажі роздрібної торгівлі у вересні знизилися на 10% у порівнянні з минулим роком, а вантажообіг – на 7%.

«Всі обʼєктивні показники вказують на суттєве падіння економічної активності, – сказав Володимир Мілов, колишній заступник міністра енергетики Росії, який нині є провідним опозиційним політиком у вигнанні. – Це падіння продовжується, і його ніяк не зупинити».

Заборона Заходу на імпорт технологій впливає на більшість секторів економіки, а обовʼязкова мобілізація 300 000 призовників для війни в Україні плюс виїзд за кордон приблизно такої ж кількості росіян через страх отримати повістку завдали економіці додаткового удару.

Крім того, обмеження самого Путіна на постачання газу в Європу, після якого відбулися таємничі вибухи на «Північному потоці – 1», призвело до різкого падіння видобутку газу. Якщо порівнювати з жовтнем минулого року, то цього жовтня видобули на 20% менше.

А тим часом продажі нафти в Європі котяться в прірву напередодні запровадження в ЄС нафтового ембарго, яке має набути чинності 5 грудня.

Росія перевершила прогнози МВФ на падіння ВВП, який втратив лише 3,5%. Але економісти й бізнес-лідери кажуть, що заявлений ВВП не відображає реальний стан російської економіки, бо російський уряд, по суті, припинив конвертацію рубля з часу введення санкцій.

«ВВП припинив щось значити, бо, по-перше, ми не знаємо реальний курс рубля, а по-друге, якщо ти виробляєш танк і посилаєш його на фронт, де його миттєво підривають, він все одно вважається виготовленим продуктом», – пояснив Мілов.

Арешт протестувальника проти мобілізації. /Getty Images

Обовʼязкова мобілізація 300 000 призовників для війни в Україні плюс виїзд за кордон приблизно такої ж кількості росіян через страх отримати повістку завдали економіці додаткового удару. Фото Getty Images

Поглибилися проблеми й у банківському секторі Росії, дані якого переважно приховуються. Цього тижня центробанк Росії повідомив про те, що росіяни вивели рекордні $14,7 млрд твердої валюти з російської банківської системи в жовтні.

У листопадовому звіті центробанк Росії попередив, що ВВП країни зіткнеться зі скороченням на 7,1% у четвертому кварталі 2022-го. В попередніх двох кварталах цього року зафіксували падіння ВВП на 4,1% і 4% у порівнянні з минулим роком.

Минулого тижня, коли російська економіка офіційна увійшла у рецесію, голова центробанку Росії Ельвіра Набіулліна заявила депутатам, що наступного року ситуація може бути ще гіршою. «Нам дійсно треба дивитися на ситуацію тверезо і з широко відкритими очима. Справи можуть погіршитися, ми це розуміємо», – сказала вона.

Оголошення про мобілізацію у вересні серйозно вдарило по бізнесовому настрою. «Багато російських компаній усвідомили, що йде війна, – зізнався Яніс Клуге, старший співробітник Німецького інституту безпеки та міжнародних відносин. – Стало зрозуміло, що вона затягнеться надовго. Тепер очікування значно гірші, ніж були влітку».

Координаційна рада Путіна

Створення Путіним координаційної ради на чолі з премʼєр-міністром Михайлом Мішутіним вказує на те, що російський президент занепокоєний впливом санкцій, вважають економісти й аналітики.

«Путін стурбований, що йому потрібно втрутитися, для того щоб забезпечити постачання, – каже економіст Сергій Гурієв. – Він хвилюється, що санкції сильно вдарили по здатності Росії виробляти продукти».

Це також свідчить про те, що російський уряд готується до більш загальної мобілізації російської економіки для забезпечення армії в часи хронічного браку основних продуктів, таких як їжа та уніформа.

Нові закони встановлять значні штрафи щодо бізнесменів, які відмовляться виконувати замовлення для російських військових, а також можуть передбачати позбавлення волі. Таким чином уряд зможе тиснути на підприємців, щоб вони надавали необхідні товари за невигідними для бізнесу цінами.

Один московський бізнесмен, який попросив зберегти його анонімність, каже, що тиха мобілізація російської економіки почалася вже давно – вона знадобилася від самого початку війни.

Але більшість бізнесів, розповідає він, мовчить про це з тих чи інших причин. Якщо виступити проти, будуть проблеми вдома; якщо розповісти про те, що виробляєш зброю чи забезпечення для Росії, можуть бути проблеми закордоном.

В російській пресі розповідають історії про величезні проблеми із забезпеченням нових мобілізованих солдатів, що повʼязано із браком матеріалів через санкції.

Газова інфраструктура /Getty Images

Цього жовтня Росія видобула на 20% менше газу, ніж у жовтні минулого року. Фото Getty Images

А інший російський бізнесмен сказав, що війна в Україні викрила приголомшливу неефективність ВПК Росії і корупцію, повʼязану із ним. У багатьох тепер виникає запитання: а куди ж пішли усі ті трильйони рублів, які витратили за останні 10 років?

Перспективи для Росії, ймовірно, погіршаться, коли ембарго ЄС на продажі російської нафти набуде чинності, прогнозують економісти. За словами Мілова, обмеження ціни на нафту може обходитися Росії у, принаймні, $120 млн втрачених прибутків на день. Не дуже добре, враховуючи, що в бюджеті країни очікується дефіцит уже до кінця року.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні